Česnek: Jak funguje nejsilnější přírodní antibiotikum?

Přírodní medicína o něm ví snad od nepaměti. V lékařství se používá posledních zhruba pět tisíc let. Jde o bylinu, která v mnohém předčí jiné léčitele z rostlinné říše. Je všestranný a velmi účinný. Ať už jej použijeme v jakékoliv formě, česnek má vždy za úkol jediné – léčit nás.

Česnek: Mocný vymítač nemocí

Česnek kuchyňský (Allium sativum) můžeme užívat syrový, rozdrcený, naložený v octu, oleji nebo alkoholu a dokonce i ve formě tablet nebo kapslí. Už odpradávna se využívá v léčbě nejrůznějších nemocí. Ve středověku pak šlo o jeden z nejúčinnějších léků, které měly zabraňovat šíření infekcí. Ovšem teprve v 19. století byl česnek pořádně prozkoumán a jeho antimikrobiální účinky poprvé vědecky popsány. Co se týče šíření infekcí a zanášení ran, tak proti tomu byl česnek hojně využíván během obou světových válek. Měly jej ve výbavě nemocnice, které se staraly o raněné vojáky. Z česneku se lisovala šťáva, která se následně smíchala s vodkou. Do této směsi se pak namáčely obvazy, které se přikládaly vojákům na rány. Snížil se tím, mimo jiné, i počet amputací v důsledku gangrény.

Česnek snižuje cholesterol a ničí parazity

Co se vitamínů a minerálních látek týče, rozhodně není česnek nějaký chuďas. Obsahuje vitamíny A a E. Také vitamíny skupiny B (zejména B1, B2, B3, B5  B6 a kyselinu listovou) a dokonce i menší množství vitamínu C. Z minerálů v něm pak najdeme například vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, zinek, selen a konce i jód. Významnou složkou je také alliin, přeměňující se na allicin, silné přírodní antibiotikum. Allicin má velmi široké spektrum působení na mikroorganismy – ničí jak viry, tak i bakterie. Dále nechybí ani látky snižující cholesterol v krvi. Respektive ten špatný cholesterol. Toto potvrdily už i mnohé lékařské studie. Díky svému unikátnímu složení zabraňuje nadměrnému srážení krve a chrání kardiovaskulární systém.

Ředí také krev a rozpouští krevní sraženiny, čímž pomáhá chránit před trombózou. Čistí tělo od střevních parazitů, ničí plísně a kvasinky. Léčí kožní potíže, reguluje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Potlačuje škodlivé účinky volných radikálů a působí tak jako antioxidant. Podle nových vědeckých studií je česnek dokonce schopen předcházet rakovině. Především v oblasti žaludku a prostaty. A co se mužů týče, u nich pak značně podporuje potenci. Česnek by dokonce mohl vytvořit průlom v léčbě alergií. Japonští lékaři totiž zjistili, že česnek funguje jako velmi účinná látka, která zabraňuje propuknutí alergií. Pokud už propuknou, pak je umí i léčit.

Jeden stroužek česneku denně

Zvláště v chladnějších měsících roku bychom měli důkladně dbát na prevenci. Naše tělo se nám odvděčí pevným zdravím. Jedním z přírodních prostředků, které nám pomohou vytvořit si obrannou bariéru proti bakteriím i virům, je právě česnek. Není třeba jíst ho na kilogramy. Bohatě postačí, pokud si každý den dopřejeme jeden až dva menší stroužky česneku, ideálně pochopitelně syrového. A ještě lépe rozdrceného nebo pořádně rozkousaného, aby se účinné látky mohly pořádně uvolnit. Pokud se už o nás nějaký bacil začne pokoušet, pak je česnek tím pravým bojovníkem, který jej dokáže z našeho těla vyhnat. Oproti klasickým antibiotikům má česnek tu výhodu, že zabírá na široké spektrum bakterií.

Umělé léky zabijí pouze úzkou škálu mikrobů, ovšem česnek dokáže zatočit také s tak odolnými typy, jako je stafylokok nebo salmonela. Navíc zabíjí i viry chřipky nebo oparu. Což nedokážou nejen antibiotika, ale téměř žádné konvenčně vyráběné léky. Jestliže však už nějaký zdravotní problém máte, pak je vhodné užívat 1-2 stroužky česneku alespoň 3x denně. Výjimkou jsou však děti. Do tří let není zařazování česneku do jídelníčku žádoucí. Od tří let je naopak vhodné občas česnek dítěti dát. Ať už ve formě pomazánky, ingredience v polévce nebo jako další přísadu na maso. Pozor by si měli dát také lidé s citlivým nebo nemocným žaludkem, žlučníkem či slinivkou. Česnek by mohl jejich zažívání velmi podráždit. Pokud se s něčím takovým léčíte, rozhodně byste se měli poradit – ať už s lékařem nebo bylinkářem. A případně česnek do jídelníčku zařadit v jiné formě než syrové.

Nepříjemný pach z česneku

Nelibá vůně, která je cítit z konzumenta česneku, je ten hlavní důvod, proč jej do svého jídelníčku tak často nezařazujeme. Tento „ostrý pach“ mají na svědomí sírové enzymy. S těmi jako takovými nic neuděláme, ale naštěstí alespoň existují rady, jak si s nežádoucím zápachem poradit. Po snědení česneku vypijte mléko nebo snězte jogurt. Mléko totiž umí česnekový říz neutralizovat. Vyzkoušet můžete i žvýkání čerstvé petržele po konzumaci česneku. Ovšem tady jde spíš o krátkodobou záležitost. Vyzkoušet můžete česnek tepelně upravit, nicméně zde už přicházíte o spoustu cenných látek, což je škoda. Poslední možností jsou pak přípravky z lékárny nebo prodejny zdravé výživy – ať už jde o tinktury nebo želatinové tobolky.

Česnek v bodech

  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, upravuje jeho hodnoty do ideálních
  • příznivě působí při cukrovce – napomáhá vylučování přebytku cukru z krve
  • stará se o zdravý kardiovaskulární systém – zamezuje ukládání vápníku a cholesterolu v cévách a stará se o dobré proudění krve
  • je jedním z tzv. elixírů mládí – působí proti stárnutí
  • podporuje jaterní funkce a vylučování žluče
  • je účinný proti cizopasníkům (tasemnice, škrkavky, roupy…)
  • ničí houby, plísně, bakterie i viry
  • může předcházet rakovině – obsahuje látku zvanou dialylsulfid, která ničí karcinogeny a tlumí růst nádorů
  • snižuje krevní tlak a upravuje jej do ideálních parametrů

Nutriční hodnoty syrového česneku (na 100 g)

Energie:

623 kJ (149 kcal)

Sacharidy:

33,06 g

z toho cukry:

1 g

Bílkoviny:

6,39 g

Tuky:

0,5 g

Vláknina:

2,1 g

Foto: freepik

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *