zdraví

NOVINKA: Bylinkový online magazín právě vychází

Jsme šťastní a hrdí, že vám po mnoha měsících vymýšlení a plánování můžeme představit Bylinkový online magazín. Poprvé v ČR nabízí naprosto ojedinělé čtení na 60 stranách – nejen o bylinách, přírodní léčbě, zdraví, alternativních metodách, zdravém životním stylu, ale i netradičních výživových směrech. Tvoří a sestavuje jej pro vás...

Ludmila Kotalíková: Éterické oleje nikdy nekapejte do vody a nepijte!

Patří mezi špičku české aromaterapie. V éterických olejích se skvěle vyzná a neustále se v této oblasti vzdělává. Za Lídou Kotalíkovou můžete zajít na kurz nebo individuální terapii – v obou případech se vám bude věnovat na 100 % a předá vám neskutečné množství informací. Pojďme poodhalit roušku tajemství její...

Sezóna chřestu je tu: Skutečně působí jako afrodiziakum? – 1. díl

Nejstarší zobrazení chřestu, a tedy nejstarší doklady o jeho pěstování, jsou v Egyptě ve stupňové pyramidě u Sakkary z dob 5. dynastie (2560–2420 př. n. l.). V některých odborných pojednáních se však nebere ohled na zprávy o jeho pěstování ve starém Egyptě a počátek jeho kultury se klade až do...

MUDr. Jan Vojáček: Teprve když si uvědomíme, v čem nám není dobře, můžeme se vyléčit

Je průkopníkem funkční medicíny a zakládajícím členem Institutu funkční medicíny a výživy. Svoji praxi má na pražské klinice Endala. Je autorem mnoha článků a vystoupení o možných příčinách vzniku chronických onemocnění, o životě a o tom, jak docílit a udržet zdraví. S lékařem jsme se sešli na festivalu Evolution, kde...

Uvařte si lahodný a zdravý krém z pečených paprik

Omrzely se vám už klasické polévky a chcete připravit něco netradičního, přitom z běžně dostupných sezónních surovin, které najdete na každé zahrádce? „Vyzkoušejte krém z pečených paprik. Bude chutnat celé rodině, přitom je zdravý a jeho příprava je velmi rychlá,“ doporučuje autor receptu, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, Josef...

Vyznáte se v řasách? – I. díl

Lidstvo se živilo řasami už odpradávna. Pravda, na svém talíři je měli především ti, kteří pobývali blízko moře. Do našich končin se tyto přírodní produkty dostaly poměrně nedávno. A právě kelp je jednou z řas, která by na našem talíři chybět rozhodně neměla.

Připravte si dobroty z rakytníku pro silnou imunitu

Viry i bakterie číhají všude kolem. A čekají přesně na tu chvíli, kdy naše imunita bude oslabená. Pak nás bez varování napadnou. Pokud ale budete pravidelně užívat rakytník, pak tito nevítaní návštěvníci nemají jedinou šanci. Víte, jak jej nejlépe připravit ke konzumaci?

Jsou ryby opravdu zdravou součástí jídelníčku?

Ryby přestavují pro člověka ideální zdroj živočišných bílkovin. Tuto rozsáhlou skupinu několika set druhů živočichů (včetně měkkýšů, korýšů, hlavonožců i ostnokožců) si z hlediska zdravotního ceníme především pro:

Skořice pomáhá (nejen) při hubnutí

Má pozitivní vliv na hladinu krevního cukru, je tedy vhodná pro pacienty s cukrovkou. Díky tomu, že umí dokonale využít veškerou energii z jídla, je vhodným přírodním spalovačem tuků. A tak se hodí pro všechny, kteří touží zhubnout nadbytečné kilogramy. V neposlední řadě jde o přírodní lék na zklidnění rozbouřeného žaludku.

Může nám lilkovitá zelenina ublížit?

Nightshades známe v českém jazyce jako čeleď lilkovitých rostlin. Mezi ně patří například rajčata, brambory, lilek a papriky (včetně chilli papriček, habanero a kajenského pepře), kustovnice, mandragora, mochyně, rulík, tabák a další. V těchto rostlinách se nachází alkaloidy, které mohou mít negativní dopad na nervový a trávicí systém.