Máte rádi pivo? Nahlédněte s námi do pivovaru, kde vaří bylinkové speciály

Pivo mám ráda, ale k čemu jsou dobré pivní lázně? Tuhle otázku jsem si pokládala tak dlouho, až mě to donutilo vyrazit přímo do jámy lvové – pivních lázní Purkmistr. A abych se tam necítila tak ztraceně, vzala jsem s sebou svého muže – odborníka na zlatavý mok.

Výroba piva vyžaduje přesnost a pečlivost

Samotné pivo ale nemělo být tím hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli pivní lázně navštívit. Velmi nás totiž lákalo poznat pivní a konopné koupele, které zde nabízejí. K čemu jsou dobré, jestli to stojí za to a jaké to bylo, se dočtete v bylinkovém e-magazínu, který vychází 3. prosince 2019.

Pivo a pivní lázně: Co se do magazínu nevešlo…

Pečovat o zdraví za pomoci blahodárných bylinných koupelí je sice velmi zajímavé téma, ale chuťové buňky si žádaly rovněž svůj podíl na výletu. A to jsme jim nemohli upřít. Nutno zmínit, že během celého pobytu bylo piva k mání víc než dost. V podstatě u každé koupele, kterou jsme tu podstoupili, bylo k dispozici neomezené množství piva Purkmistr.

Přímo do jámy lvové

Pražený slad chutná báječně

Jenže jen popíjení – to není stále ono. Chtěli jsme se dostat tomuto božskému moku blíž. Přímo do výroby. „Počkejte si na sládka,“ řekl nám recepční v pivovarském hotelu a usadil nás v mezičase na pohovku, ze které jsme měli výhled na širokou škálu piv, která se tu prodávají. Nečekali jsme však dlouho a ve dveřích se objevila dáma s úsměvem od ucha k uchu. Přehlédli jsme ji se slovy, že to ještě není ten sládek. „Kdo tu na mě čeká,“ zeptala se milým hlasem. Vstávali jsme ze sedačky s údivem, protože ženu v roli sládka jsme opravdu nečekali. Vzala nás s sebou do podzemí, kde je srdce celého pivovaru a začala nám vyprávět vše o výrobě. Zírali jsme s otevřenými ústy. Ta nám však velmi brzy zacpala praženým sladem, který jsme si následně chtěli nabrat domů na zobání místo oříšků. Odpudivý vzhled, ale naprosto vynikající chuť. A co teprve to pivo, které tu dělají! A protože paní sládková fandí bylinkám, zařazuje pravidelně do limitovaných edic i piva čistě rostlinná – například bezinkové (květ), smrkové pivo (z mladých výhonků), levandulovo-heřmánkové nebo šípkové. „Letos jsme na něj s kolegou nasbírali 12 kilo šípků,“ říká s úsměvem sládková Eva Straková a dodává, že tolik bylinných piv nikde jinde nedělají. V pivovaru Purkmistr však vařila letos i letní černorybízové. K ochutnání je tu však i kávové, fíkové nebo borůvkové. A co domácí vaření piva? Tážeme se. „Není těžké pivo uvařit, ale je těžké uhlídat hlavní kvašení kvůli čistotě a následně ležení,“ uzavírá sládková.

Přeci jen vyzkoušejte: Poctivé domácí pivo

S velbloudem… je nejlepší!

Češi zkrátka jsou největšími pijáky piva. Bez nadsázky je to náš národní nápoj. Takže bychom si ho měli umět uvařit i doma. Nebo se o to alespoň pokusit. Co myslíte? Tak hurá do toho!

Základní domácí pivo

8 litrů vody
2 dkg chmelových šištic
10 dkg melty
25 dkg cukru
2 dkg kvasnic

Chmel a meltu svaříme s 8 l vody po dobu 25 minut. Potom přidáme cukr a vaříme ještě 15 minut. Necháme vychladnout, přidáme rozdrobené kvasnice a necháme dva dny kvasit. Průběžně sbíráme čistou lžící z povrchu nápoje kvasnicovou pěnu. Po dvou dnech přecedíme, slijeme do vypařených lahví. Skladujeme v chladničce a vypijeme co nejdříve.

Medové pivo

1,2 kg medu
9 litrů vody
20 g chmelu
5 g pivovarských kvasnic nebo droždí

Příprava: Med vaříme s vodou půl hodiny a odpařený podíl vody doplníme na konečný objem 10 litrů. Do roztoku vložíme sáček s chmelem a vaříme 20 – 30 minut. Pak odebereme 1 litr, zchladíme na pokojovou teplotu, přidáme kvasinky a ponecháme několik hodin na teplém místě rozkvasit. Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme rozmnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a necháme na teplém místě kvasit. Bouřlivé kvašení končí po 3 – 5 dnech. Po uplynutí této doby demižon přemístíme do chladnějšího sklepa a po několika dnech stáčíme pivo do lahví.

Zázvorové pivo

na zákvas:
15 g kvasnic
2 lžíce cukru
360 ml teplé vody

Pro kvašení:
300 g cukru
8 lžic strouhaného zázvoru
8 lžic cukru
voda

Smícháme kvasnice a cukr s teplou vodu ve sklenici. Zakryjeme a necháme rozmnožit kvasinky. Ideálně na teplém místě po dobu nejméně 24 hodin. Takto vyrobíme startovací zákvas. Do zákvasu přidáváme každý den lžičku nastrouhaného zázvoru a lžičku cukru. Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné sítko do tlakové kvasné lahve (obyčejné pet lahve). Pak rozpustíme 300 g cukru v 950 ml vody. A tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi, dobře zamícháme. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým a hodně pění a nádoba se natlakuje. Hotové pivo vychladíme v lednici.

Foto: freepik, archiv redakce

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *