Kurkumové ghí: elixír zdraví, který vám zpestří vaření!

Používáte při vaření kurkumu? A co přepuštěné máslo, takzvané ghí? A už jste je vyzkoušeli společně? Pokud ne, budete mile překvapeni, co tato kombinace dokáže vykouzlit z jakéhokoliv pokrmu. A navíc je neskutečně zdravá!

Kurkuma i ghí, neboli přepuštěné máslo, mají společných hned několik věcí: obě se používají po celá staletí, zejména v Indii a v původní indické medicíně ájurvédě. A obě mají velmi pozitivní přínos pro naše zdraví. Kurkumě se v Indii dokonce přezdívalo koření života a mistři ájurvédy prý dokážou vyjmenovat více než 150 účinků, které má na naše zdraví – například zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém, pomáhá od vysokého tlaku, respiračních nemocí, reguluje hladinu cholesterolu, ulevuje od bolestí kloubů… Je silným antioxidantem, působí proti parazitům a také je považována za nejsilnější přírodní protizánětlivou látku. A v kombinaci s přepuštěným máslem pak kurkuma získává ještě na dalších kvalitách.

Přepuštěná superpotravina

Ghí je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ájurvédské receptury. „Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Díky svým vlastnostem a složení je ghí velmi dobře stravitelné, podporuje vstřebávání živin, má regenerační účinky, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost. Pro své účinky na zdraví je dnes řazeno mezi superpotraviny,“ vyjmenovává přednosti ghí Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České ghíčko.

Ghí můžete použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste dávali jakýkoliv jiný tuk. Místo oleje, másla, sádla… Má vysoký bod zápalu, tudíž se nepřipaluje. Je výborné ke smažení, jako základ všech klasických pokrmů – polévek, omáček, a také zelenina dušená na ghí je bezkonkurenční! Lze jím zároveň nahradit všechny margaríny a máslo při pečení moučníků. I ve studené kuchyni má své místo, při alergii na mléčnou bílkovinu lze ghí namazat na pečivo, protože neobsahuje laktózu a je přirozeně bezlepkové.

Je libo kurkumu, chilli nebo levanduli?

Další výhodou ghí je ovšem také to, že je vynikajícím vodičem pro účinky bylinek na náš organismus. „Právě to byl důvod, proč jsme se pustili do zkoumání bylinek, a začali je s naším ghí kombinovat. Kromě kurkumového dnes nabízíme chilli ghí (skutečně pikantní), levandulové (zklidní žaludek a lze jej použít i zevně třeba při poštípání hmyzem), konopné nebo tajemně znějící ghí s konvičníkem, gotu kolou či s eleuterokokem,“ uzavírá Andrea Dostálová.

Tip:

Kurkumové ghíčko

Má jemně oříškovou chuť, krásně žlutou barvu a bezpočet pozitivních účinků na naše zdraví. Můžete na něm dusit zeleninu, smažit vajíčka, polévat jím kaše, natřít tenkou vrstvu na chleba, omastit rýži, brambory, opéct na něm palačinku… Zkrátka ho využijete všude, kde potřebujete kvalitní tuk.

Foto: freepik, České ghíčko

 

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *