Jíme zdravě: Vyhrajte novinkovou knihu v hodnotě 699 Kč

V novém vydání Bylinkového e-magazínu najdete spoustu zajímavých tipů, rad, návodů i receptů. Na těch se tentokrát podílel, mimo jiné, i tým Jíme zdravě. Přichystali pro vás ochutnávku z jejich zbrusu nové knihy, kde najdete skutečně exkluzivní lahůdky. A taky pro vás přichystali knihu samotnou. Zapojte se a může být vaše.

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další – Jíme zdravě po celý rok. Tentokrát lákají na recepty, které lze snadno přizpůsobit sezónám, protože důraz kladou na suroviny. Ty sezónní jsou totiž vždy dobře dostupné a levnější. Zároveň se jich nemusí obávat ani nepříliš zběhlí kuchtíci. Více než 150 receptů zvládne i úplný začátečník. Ochutnejte s námi alespoň jednu dobrotu, více jich naleznete uvnitř říjnového e-magazínu. A přesně tam na vás čeká i hra o knihu.

Quesadilla s dýní a chilli

Přísady:
1 větší máslová dýně (cca 1 kg)
1 lžička uzené papriky
1 lžička mletého římského kmínu
250 g červených fazolí v plechovce
100 g cheddaru
1 lžička mletého chilli
4 celozrnné tortilly (nebo kukuřičné)
sůl
pepř

Na guacamole:
300 g dužiny avokáda (ze 2 kusů)
240 g masitých rajčat
1 šalotka
šťáva z 1 limetky
sůl
pepř

Příprava:
Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni oloupejte, rozkrojte napůl a lžící z ní vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na kostky a ty smíchejte v misce s mletým římským kmínem, uzenou paprikou, solí a pepřem. Obalené kostky dýně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, dejte do předehřáté trouby a pečte 30–35 minut při 180–190 °C. Než se upeče dýně, připravte si guacamole. Avokádo nakrájejte na kostky, nebo rozmačkejte vidličkou – záleží na tvrdosti. Rajčata nakrájejte na kostky a šalotku nasekejte najemno. Obojí přidejte k avokádu společně se šťávou z limetky a zamíchejte. Následně guacamole dochuťte solí a pepřem a dejte zatím do lednice.

Upečenou dýni vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout. Zhruba polovinu pak rozmixujte do hladkého pyré. Pyré smíchejte s druhou polovinou upečených kostek, s červenými fazolemi, cheddarem a chilli.

Rozehřejte si pánev s průměrem o něco větším, než je průměr tortill. Na dno pánve dejte 1 tortillu a opékejte ji na mírném plameni zhruba 30 vteřin. Následně tortillu pomažte 1/2 dýňové náplně, na ni položte druhou tortillu a opékejte zhruba 1,5 minuty. Pote quesadillu na pánvi opatrně otočte, opékejte další 2 minuty z druhé strany a vyndejte z pánve. Stejným způsobem si připravte druhou quesadillu ze zbytku dýňové směsi a zbývajících 2 tortill.

Každou quesadillu rozkrojte na 6 dílů a podávejte s vychlazeným guacamole.

TIP: Celou quesadillu skvěle doplní vychlazená zakysaná smetana, kterou můžete podávat ke každé porci.

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *