Připravte si domácí bylinné a kořenící směsi

Na pultech obchodů je jich sice nespočet, ale v jaké kvalitě jsou připravovány a prodávány, tak to už se odhaduje těžko. Chcete-li si opravdu pochutnat a mít jasnou záruku kvality, umíchejte si vlastní směs. Jakmile jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.

Perníkové koření

1 lžíce nastrouhané a usušené pomerančové kůry, 1 lžíce nastrouhané a usušené citrónové kůry, 1 lžíce mletého nebo rozdrceného anýzu, 1 lžíce mleté skořice, 7 ks podrcených hřebíčků, 4 ks rozdrcených kuliček nového koření, špetka mletého badyánu

Vše nasypeme do větší misky a důkladně promícháme. Perníkové koření z tohoto množství je vhodné pro použití do jednoho kilogramu mouky.

Zeleninová směs bez glutamátu

½ kg cibule, 1 kg mrkve, ½ kg kedlubny, ½ kg himálajské nebo mořské soli, ½ kg kapusty, ½ kg celeru, 1 kg petržele, pórek a česnek dle chuti

Všechnu připravenou syrovou zeleninu očistíme a nastrouháme. Poté k ní přidáme jemně mletou sůl a zamícháme. Rozložíme na plechy a necháme minimálně týden sušit, případně můžete využít sušičku. Poté rozemeleme na kávovém mlýnku.

Pikantní koření na brambory

1 lžíce majoránky, 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžíce sušené bazalky, 1 lžíce soli, 1 lžíce saturejky, 1 lžíce tymiánu, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce mleté pálivé papriky nebo 1 čajová lžička chilli koření

Pokud máme čerstvé byliny, je nutné nejprve je nasušit. Všechny ingredience následně smícháme. Směs je možné použít na brambory či hranolky, případně i maso před pečením.

Homemade směs kari

4 díly kmínu, kurkumy a anýzu, 2 díly zázvoru, černého a kajenského pepře, 1 díl kardamomu, fenyklu, papriky a muškátového oříšku, ½ dílu koriandru, hřebíčku, semen hořčice a máku

Všechna koření jemně roztlučeme nebo umeleme a smísíme. Uchováváme v tmavé, vzduchotěsné nádobě.

Chai koření

2 lžičky skořice, 2 lžičky sušeného zázvoru, 1 lžička kardamomu, 1 lžička hřebíčku, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky nového koření

Všechny druhy koření smícháme a nasypeme do skleněné uzavíratelné nádoby. Koření používáme v minimálním množství do kávy či čaje.

Foto: freepik

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *