Valašské hruškové frgály s badyánem ze špaldové mouky

Ručíme vám za to, že se po nich jen zapráší. Jsou naprosto dokonalé. Vyzkoušejte je. My si je v redakci opravdu oblíbili.

Není to nic pro štíhlou linii, ani na dietu. Ale jednou za čas se přeci hřešit smí, no ne? Tak ať se vám povedou:

Těsto:

500 g Pernerka BIO špaldové hladké mouky
100 g sádla
250 g mléka
2 žloutky
20 g droždí
75 g cukru krupice
5 g mořské soli

Náplň:

4 kg hrušek, nejlépe plošťky
100 g melasy
100 g hnědého cukru
100 g rumu
10 g mletého badyánu
1 g skořice

Drobenka:

110 g hladké špaldové mouky
55 g másla
55 g cukru krupice
špetka soli

Na dokončení:

200 g másla na pomazání
mletý perník na posypání
rum podle chuti

Postup:

Těsto: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Necháme v teple hodinu a půl odpočívat. Máme spoustu času na přípravu náplně a drobenky.

Náplň: Hrušky vyjadřincujeme a na masovém mlýnku umeleme. Spolu se skořicí a badyánem pečeme do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidáme rum, cukr a melasu, dobře zamícháme a necháme zchladnout.

Drobenka: Ze všech ingrediencí vypracujeme krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.

Těsto rozdělíme na 4 bochánky, ukoulíme a na pomoučeném vále rozválíme do kruhu o průměru 30 cm. Přeneseme na pečicí papír a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na každý pak naneseme hruškovou náplň a dobře rozetřeme; posypeme drobenkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Upečeme v rozpálené troubě při 200 °C asi 8-9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapeme máslem, do kterého podle chuti přidáme rum. Posypeme strouhaným perníkem a za každou cenu se snažíme vydržet, dokud nevychladnou. Ideální podávat s bílou kávou či meltou.

Poznámka: Původně se hrušky přes celé léto sušily, aby se pak v zimě uvařily do měkka, pomlely a ochutily cukrem, rumem a kořením. Tato varianta je neméně dobrá, jen jsme z ní vyřadili ten dlouhý proces sušení ovoce.

Recept připravili:
Josef Maršálek
Pernerka BIO špaldová mouka

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *