Jsou enzymy skutečně tak zázračné, jak se o nich hovoří?

Velmi zjednodušeně můžeme říci, že jsou enzymy organické látky, které umožňují chemické procesy v lidském organismu. Ale jak nám vlastně pomáhají a k čemu jsou dobré?

Enzymy jsou vlastně bílkoviny, které jsou schopné v malém množství výrazně urychlit průběh určité biochemické reakce v těle. Každý enzym je nějak specializovaný a podílí se například na metabolismu. Jiný má význam pro trávení, srážlivost krve, obranu organismu proti infekci a podobně.

Mnohé enzymy obsahují mimo bílkovinné části také koenzym, což je nebílkovinná látka nezbytná pro činnost enzymů, kterou je v mnoha případech modifikovaný vitamín C. Obě složky enzymů mají při biochemických reakcích důležité funkce: proteinová je zodpovědná za specifičnost substrátovou, koenzymová za typ probíhající reakce.

Enzymoterapie

V současnosti v medicíně roste význam enzymů v takzvané enzymové diagnostice a velmi moderní se stalo léčebné užití enzymů v enzymoterapii. Enzymy užívané při léčbě nádorových onemocnění jsou jak živočišného, tak rostlinného původu. V prvním případě jde hlavně o pankreolytické enzymy (trypsin a chymotrypsin) získávané ze slinivky břišní prasat a skotu. V druhém to jsou enzymy z plodů rostlin, a to bromelin z ananasu (Ananas comosus) a papain z papáje (Caríca papaya).

Ve většině rostlin se enzymy nacházejí v poměrně velkém množství. Pokud ovšem chceme, aby tělo enzymy z rostlin efektivně využilo, je nutné přednostně používat byliny a zeleninu v surovém stavu, například ve formě čerstvě lisované šťávy. Správným sušením se sice většina enzymů zachová, avšak vykazují nižší účinnost. Naproti tomu varem léčivé drogy, například při přípravě čaje, se všechny enzymy zničí.

Současné enzymové přípravky pro orální podávání jsou kombinací enzymů obou uvedených skupin – tedy živočišného i rostlinného původu. Řada věcí není u této metody dosud zcela jasná, například není detailně objasněn mechanismus fungování proteolytických enzymů.

Faktem však je, že uvedené enzymy mají schopnost ničit ochrannou fibrinovou masku rakovinotvorných  buněk a prokazatelně blokují metabolismus nádorů. Zároveň výrazně zlepšují  činnost jater, ledvin, pankreatu a hlavně tenkého i tlustého střeva, kde omezují hnití a kvašení. Tato oblast by si však zasloužila další a mnohem detailnější výzkum.

Bohaté zdroje enzymů

Fíkovník (Ficus)

Fíky jsou bohaté na vitamíny A, B1, B2, B6, E a C. Jedná se o nejlepší přírodní projímadlo, které se vyplatí jíst „jen tak“. Obsahují až 80 procent vody a výrazné množství draslíku, vápníku, hořčíku a železa.
Tyto plody jsou ideálním doplňkem při odtučňovacích kúrách, protože mají nízký glykemický index a udržují stálou hladinu cukru v krvi. Navíc po jejich konzumaci dochází ke snížení pocitu hladu.
Fíky rovněž pečují o zdravý kardiovaskulární systém a díky obsaženým fytosterolům snižují hladinu cholesterolu.

Ananasovník (Ananas comosus)

Ananas v průměru obsahuje deset i více procent cukrů. Vitamínu C má méně než citróny – 12–15 miligramů na 100 gramů. Obsahuje provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovou, dále pak z minerálních látek draslík, hořčík, také vápník a fosfor, zinek, železo a málo sodíku.
Také je v něm obsažen enzym bromelin, účinný při trávení zvláště bílkovin, takže po masitém jídle je ananas výborným dezertem. V neposlední řadě představuje bohatý zdroj manganu, který je vedle vápníku nutný k tvorbě zdravých kostí.
Navíc chrání i žaludeční sliznici a působí protizánětlivě – podobně jako léky typu acylpyrinu nebo ibuprofenu, ale bez jejich nepříjemného vedlejšího účinku na zažívací ústrojí a krvácivost. Snižuje také vysokou hladinu fibrinogenu, jež by mohla ohrožovat srdce a mozek zvýšenou krevní srážlivostí.
Ananasová šťáva se často používá při horečce a depresích. Ananas rovněž patří mezi nejznámější a nejúčinnější spalovače tuků. Právě díky tomu je součástí spousty diet. A nejen to – z ananasu se vyrábějí potravinové doplňky vhodné k užívání při odtučňovacích kúrách. Toto ovoce pomáhá tuk odbourávat tam, kde to je skutečně třeba.

Papája obecná (Caríca papaya)

Obsahuje vysoké množství vitamínu C a A, přičemž druhého jmenovaného má tolik, že už jedna porce papáji bez problémů pokryje polovinu denní potřebné dávky tohoto vitamínu.
Kromě jiného obsahuje i papain, jenž působí na bílkoviny tak, že usnadňuje jejich rozklad žaludečními šťávami. Je tedy vhodné dát si alespoň kousek papáji po vydatném jídle – pomůže vám se zažíváním a zároveň bude odbourávat tuky. Enzymy papáji jsou údajně účinné i při celulitidě. Je však nutné jíst ji v tomto případě nalačno – a minimálně hodinu před jídlem.

Foto: freepik

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *