Máte rádi melouny? Jsou zdravější, než tušíte

Melouny jsou plné vitamínů a dokonale osvěží. Nejčastěji se konzumují za syrova jako zdravá a chutná svačinka, můžeme z nich však připravit i celé menu. A semínka pak využijeme jako lék pro tělo.

Vodní meloun (Citrullus lanatus) pochází původně z Afriky, cukrový pak z teplých oblastí Asie. Do Evropy se dostal v 15. století, dnes se ale pěstují víceméně kdekoli, kde je teplo. Dokonce i na vlastní zahrádce se můžeme pokusit meloun vypěstovat.

Tato zelenina je doslova nabitá vitamíny, obsahuje vitamín A, C, B6, draslík, lykopen a další. Z více než 90 procent je tvořen vodou, neobsahuje žádné tuky ani cholesterol. Zároveň jsou melouny velkým pomocníkem při vyrovnávání optimálního pH v organismu, jehož překyselení představuje problém, s nímž se potýká až 80 procent populace. Díky vysokému obsahu vody se tahle zelenina báječně hodí k pročištění organismu. Ač se zdá velmi sladký, obsahuje jen cca 3–12 procent cukrů. Množství je dáno pochopitelně typem odrůdy, nicméně na 100 g své váhy má zhruba pouhých 19–35 kcal. Dobře však zasytí na delší dobu.

Melounová limonáda

4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu, ¼ hrnku třtinového cukru, 1,5 l studené vody, lze i perlivá

Meloun a cukr vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Připravenou směs nalijeme do džbánku a přidáme studenou vodu. Limonádu necháme vychladit a servírujeme s ledem.

Capresse

červený nebo žlutý meloun, mozzarella, čerstvá bazalka nebo meduňka, olivový olej, balzamico

Kulatou formičkou vykrájíme meloun a mozzarellu na kolečka o tloušťce asi 1 cm. Střídavě je pokládáme na talíř – nejprve meloun, pak mozzarellu. Celý postup opakujeme, dokud nemáme krásně plný talíř. Na závěr nezapomeneme ochutit olivovým olejem, balzamikem a dozdobit bylinkami.

Melounový tvarohový koláč

Na korpus: 100 g rozpuštěného másla, 50 g mletých mandlí, 350 g máslových sušenek

Na náplň: 250 g polotučného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 140 g moučkového nebo třtinového cukru, 250 ml smetany ke šlehání 33%

agar, 100 ml melounové šťávy

Na ozdobu: bezpeckový meloun, dortová želatina nebo agar agar

Máslové sušenky v mikrotenovém sáčku rozdrtíme válečkem nebo paličkou na maso a promícháme je s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem, naplníme směsí a důkladně přimáčkneme. Poté necháme vychladit v lednici a mezitím si připravíme náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšleháme do hladkého krému, do něj pak přidáme melounovou šťávu s agarem. Touto náplní potřeme sušenkový základ a celý dort necháme ztuhnout v ledničce. Dort ozdobíme vykrájenými kuličkami z melounu. Podáváme vychlazené a ozdobené snítkou meduňky.

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *