Sváteční mlsání: Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem


Tentokrát opravdu nehlásáme, že je to zdravé. Ale pro jednou vám nabídneme něco, abyste pořádně zhřešili. Netradiční dobrotu, kterou ocení nejen vaše rodina, ale i případní sváteční hosté.

Na 1 páj o průměru 28-30 centimetrů budeme potřebovat:

Křehké těsto:

250 g hladké mouky
35 g třtinového cukru
1 g soli
140 g másla
45 g studené vody

Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny v lednici odpočinout. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme).

Náplň:

4 velká šťastná vejce
600 g kondenzovaného slazeného mléka (můžeme alternativně využít zdravější doma vyrobené kokosové)
500 g rozmačkaného pyré z ve slupce upečených batátů
10 g mleté skořice
7 g mletého zázvoru
7 g muškátového oříšku
4 g soli
10 g rumu

Metlou smícháme všechny ingredience dohromady; dobrým pomocníkem na zjemnění je tyčový mixér. Směs nalejeme na předpečený základ a pomalu dopečeme při 160 °C asi 20-25 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Sněhové pusinky s mučenkou:

150 g třtinového cukru
40 g bílků
40 g mučenkového pyré

Ve vodní lázni za stálého míchání zahřejeme všechny ingredience do horka, ručním mixérem vyšleháme do pevné hmoty. Sáčkem s řezanou trubičkou stříkáme různě velké pusinky, které při 100 °C asi 1 hodinu pomalu sušíme. Necháme vychladnout ve vypnuté troubě.

Na dokončení:

Vychladlý páj potřeme horkým meruňkovým džemem a okraje lehce posypeme moučkovým cukrem. Pusinky narovnáme podél vnitřní hrany páje a podáváme.

Recept + foto: Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

);