Chřest z obchodu: Jaký koupit, abychom se nenapálili – 2. díl


Na první pohled to vypadá zcela jednoduše. Koupíme chřest, uvaříme a jíme. Jenže ono to není jen tak. Před vařením je nutno chřest připravit tak, aby byl poživatelný. Jinak by se mohlo dost dobře stát, že z hrnce vytáhneme nepoživatelný stonek.

Poradíme s přípravou i uchováním! Rádi byste jej vyzkoušeli, ale nevíte jak na to? Stručně, rychle a jasně vám to následující řádky prozradí. Chřest je silně detoxikační potravinou a navíc báječně chutná. Je škoda jej nevyužít, když je právě teď jeho sezóna.

Čerstvost na prvním místě

Chřest kupujeme pochopitelně čerstvý. Což by v tomto období, kdy je jeho sezóna, neměl být problém. Teď se samozřejmě dívejte pouze po české produkci. Vzhledem k tomu, že nejkvalitnější chřest je těsně po sklizni, nevyplatí se nechat ho ležet na pultech obchodů. Na první pohled musí být takový chřest pevně semknutý a jeho hlavičky by měly být lesklé. Dále jeho čerstvost můžeme poznat až po naříznutí. Lehce by z něj v tu chvíli měla vytékat bílá míza.

Domácí uchování

Pokud ale nakoupíme víc chřestu a potřebujeme jej uchovat, pak tak činíme nejlépe v chladničce. Zde nám čerstvý vydrží maximálně týden. Dobu jeho použitelnosti lze o pár dní prodloužit. A to tak, že navlhčíme hadřík, kterým jej obalíme. Takto může chřest vydržet v lednici bez jakékoliv újmy i deset dní. Chřest se dá také dobře zamrazit, vydrží až 6 měsíců.

Zeleninová příprava

Před kuchyňskou úpravou je nutno chřest loupat. Ovšem pozor – bílý chřest začínáme loupat 2-3 cm pod vrcholem a pokračujeme až ke spodnímu konci výhonku. Má-li bělený chřest hlavičku zbarvenou dorůžova až fialova, není to na závadu. Způsobuje to chlorofyl, který se vytváří, když chřest při růstu přijde na slunce. Chuťová i nutriční hodnota zůstává přinejmenším stejná. Zelený chřest má vrcholy delší, takže u něj loupeme dokonce jen spodní třetinu výhonku. Pokud se stane, že koupíme chřest, který má spodní konce zdřevnatělé, pak je odřízneme. Pro jednu osobu potřebujeme na přípravu hlavního jídla asi 500 g chřestu.

Voňavé vaření

Před samotným vařením si připravíme litr vody, alternativně můžeme použít i zeleninový vývar. Přidáme lžičku soli a lžičku cukru, případně i lžičku másla. Vložíme chřest a vaříme. Bílý potřebuje 8-12 minut, zelenému stačí jen 8 minut vaření. Pokud vlastníte mikrovlnnou troubu, můžete chřest uvařit i v ní – návod vám dáme, ale nedoporučujeme to! 500 g oloupaného chřestu vložíme do varné misky, přilijeme 10 ml vody, přidáme 25 g másla, špetku soli a cukr. Misku zakryjeme fólií. Při výkonu 750 W ohříváme 11 minut. Zelený chřest vaříme asi o 2 minuty méně. Nutno tedy rozhodně také upozornit, že chřest z mikrovlnné trouby se co do výživových hodnot nemůže rovnat chřestu vařenému ve vodě.

Jarní omáčky plné vůní

Chřest si s omáčkami báječně rozumí. Proto vám přinášíme i několik návodů a receptů na ty nejlepší. Vyzkoušejte, jistě si pochutnáte.

Holandská omáčka

3 žloutky, sůl, mletý bílý pepř, 250 g másla, menší cibule, 1 lžíce vinného octa, citrónová šťáva, mletá feferonka

Máslo rozpustíme. Cibuli nadrobno nakrájíme. Do nádoby dáme žloutky, špetku soli a pepř. Nádobu vložíme do hrnce s horkou (ne však vařící) vodou a šleháme do zhoustnutí. Vyjmeme z vody a za stálého míchání přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a cibuli, dochutíme octem, citrónovou šťávou a feferonkou. Hotovou omáčkou přelijeme vařený, na talíři upravený chřest.

Pikantní omáčka

3 natvrdo uvařená vejce, 20 g másla, sůl, mletý černý pepř

Vejce uvařená natvrdo nastrouháme, přidáme změklé máslo, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme. Omáčkou polijeme uvařený chřest.

Pomerančová omáčka

250 ml chřestového vývaru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, šťáva ze dvou pomerančů, pomerančový likér, mletý zázvor

Vývar zahustíme kukuřičným škrobem, přidáme pomerančovou šťávu, dochutíme lžičkou likéru a špetkou zázvoru.

Vinná tečka k lahodnému jídlu

Pokud patříte mezi jedince, kteří si k dobrému jídlu dopřejí i lahodné pití, pak doporučujeme zvolit bílé víno. Ke chřestu se hodí nejlépe mladé a svěží bílé víno. Ideálně Sylvánské zelené nebo Veltlínské bílé. Na podzim jsou pak vhodná bílá svatomartinská vína.

Foto:

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

);