Může nám kopřiva v plastovém obalu z obchodu uškodit?


Internet v posledních dnech obletěly fotografie z českého obchodního řetězce, který nabízí pod označením „novinka“ 50g balení kopřivy za cenu 29,90 Kč. U někoho tento nový sortiment sklízí úsměv, u jiného obdiv. Většina se však podivuje nad nesmyslností toho, co nám jsou obchody dnes schopny prodat.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je nenáviděným plevelem všech zahrádkářů. Kdybyste ještě před pár lety někomu řekli, že se z ní jednou stane obchodní artikl, asi by si ťukal na čelo. Jenže doba se mění a svět se sune „zpět“ k bylinám a čistým přírodním prostředkům. Tak proč se toho nechytit? Možná si artikl své zákazníky najde v řadách časově vytížených jedinců toužících po zdravé stravě. Možná u lidí žijících ve městech, kteří nemají touhu po výjezdu ven. A rozhodně u těch, kteří raději zaplatí třicet korun za trochu zeleně v plastu, než by si jej v přírodě nasbírali. Ať je to jakkoliv, doufejme, že se z kopřivy nestane v příští sezóně to, co se dokázalo vytvořit z medvědího česneku – ohrožená rostlina.

Pozor na zčernání a dusičnany

Nevýhodou koupě kopřivy v obchodě je i to, že zákazník absolutně netuší, kde byla rostlina sbíraná. Dále je nutné pamatovat na to, že kopřiva je obzvlášť náchylná na kumulaci dusičnanů. Tedy pro terapeutické užívání je ideální, pokud sbíráme jen opravdu mladé a čerstvé výhonky. Bylina rovněž nesmí zčernat a zapařit se. Plastové obaly, ve kterých je kopřiva k mání, jsou tedy zcela nevyhovující, až škodlivé.

Kopřiva pod mikroskopem

A jak to s tou kopřivou vlastně je? Je zdravá, je skvělá a je úžasná! Nic naplat, pět ódy se na ni musí. Zároveň s tím je také dobré připomenout, že nejvíce cenných látek má rostlina těsně po utržení, dále pak postupem času klesají. Na sušení je velmi háklivá a musí se to dělat opatrně. Povadlé kusy z plastu pak dejme raději stranou zcela.
Kopřiva je pokryta žahavými chloupky, jež nás mají uchránit proti revmatismu.
Mladé rostliny, které jsou v přírodě teď k mání, obsahují vitamíny A, C (je ho zde dvakrát více než v citrónu), B2 (riboflavin), betakaroten, vápník, hořčík a železo, glukoniny (snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (zastavují krvácení), kyseliny šťavelovou, mravenčí (protirevmatické účinky), octovou, pantotenovou (B6) či křemičitou. Nejúčinnější jsou právě rostliny nasbírané teď v dubnu, kdy v nich najdeme nejvíce účinných látek.

Bylina pro zdravé tělo

Kopřiva je našemu tělu velmi prospěšná – pomáhá ho čistit, regeneruje, snižuje krevní tlak, léčí záněty a kašel, podporuje trávení, snižuje hladinu cukru, pomáhá při menstruaci a je silně močopudná, vyplavuje kyselinu močovou. Také rozpouští hleny v těle, stimuluje krevní oběh, pomáhá při artritidě, revmatismu a dně, působí protiprůjmově, podporuje činnost vaječníků a tvorbu mateřského mléka. Pomáhá však i ženám v klimakteriu. Je vhodná při chudokrevnosti, akné a ekzémech. Uvolňuje ucpané dýchací cesty a pomáhá při alergiích.

Zázračný jarní plevel

Kopřiva je proslulá svými silnými detoxikačními schopnostmi. Díky tomu je oblíbenou bylinkou pro očistné kúry. A to hlavně teď na jaře, kdy si můžeme opatřit čerstvé mladé rostliny. Bylina roste snad opravdu všude, takže není problém si ji při procházkách nasbírat. A navíc – můžeme si každý den zajít pro čerstvou dávku. Ideálně v tento čas sbíráme mladé lístky, co ještě nepálí. Sbírají se hned, jak narostou na stonku.

Brzy na jaře a na podzim můžeme sbírat kořen, který má rovněž skvělé pozitivní účinky pro tělo. V dubnu a květnu pak sbíráme listy. Nejvhodnější čas pro sběr je mezi polednem a druhou hodinou odpolední.

Už jste ochutnali semínka?

Špenát či nádivku z listů jedl snad už každý. Vyzkoušeli jste ale semena z kopřivy? Vyzkoušejte to, stojí to za to. Jejich chuť je jemně oříšková a naše tělo nám za jejich konzumaci poděkuje zdravějšími vlasy, nehty i kůží. Semínka se sbírají až koncem prázdnin a k jejich sběru rozhodně budete potřebovat rukavice. Buď je můžete jíst hned „jen tak“ nebo si je nasušte a používejte místo semínek a oříšků. Jsou vynikající.

Zásadní pravidlo při očistné kúře s kopřivou!

Kopřivu je povoleno užívat (pít pravidelně ve formě čaje) maximálně tři týdny v kuse, poté je nutno udělat alespoň 14 dní až tři týdny pauzu. Pak můžeme ještě jednou zopakovat. Také je dobré pamatovat na to, že kopřiva by měla při jarní detoxikaci vyplnit 2/3 našeho pitného režimu. Zbylou 1/3 by měla tvořit ideálně čistá voda.

Recepty na domácí prostředky:

Tinktura: Vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalijeme 30–40% pálenkou a necháme stát 14 dnů na teplém místě.

Oplachování hlavy: 4–5 vrchovatých dvouhrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do 5 l studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě 5 minut vyluhovat. Oplachujeme hlavu po každém umytí.

Sirup: 250 g kopřiv zalijeme 1,5 l vody, krátce povaříme a necháme 24 hodin macerovat. Poté scedíme, přidáme dvojnásobné objemové množství cukru a svaříme do hustoty medu.

Čaj: Hrst čerstvých kopřivových listů zalijeme ¼ litrem vroucí vody. Necháme louhovat. Můžeme jemně dosladit medem (to však neděláme při očistě).

Tip: šťáva z čerstvých kopřiv

Chutná obstojně a unavenému tělu dodá potřebnou vitalitu. Při slunečném počasí si nasbíráme vrcholky mladých kopřiv, které umyjeme, vysušíme, dáme do mixéru společně se čtvrtkou citrónu a rozmixujeme. Přecedíme přes velmi jemné síto nebo plátýnko (i mladá kopřiva má na sobě žahavé chloupky, jež by nám mohly trochu popálit krk) a do přecezené šťávy přidáme med dle chuti. Šťáva v lednici vydrží až jeden týden, pijeme ji zředěnou s vodou v poměru jedna ku jedné.

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

);