Medvědí česnek: Drancovat přírodu se nevyplácí!


V posledních letech se z něj stal hit. I když jde o tradiční jarní bylinu, někoho najednou napadlo, že o ní napíše a udělá z ní všelék na jakoukoliv nemoc. A elixír zdraví. Možná to bylo myšleno dobře, avšak český človíček si tyhle informace vyložil po svém: vydrancuji lesy, budu ho prodávat a vydělám na něm. Nebo si ho zasadím na zahradě, ať ho mám co nejvíc a příští rok nemusím na sběr. Došlo to tak daleko, že dnes jsou v místech výskytu medvědího česneku lidé s igelitovými pytli nebo rovnou květináči. A vyrývají, ničí a pošlapávají všechno kolem…

Opravdu nám to za to stojí? Ano, medvědí česnek je zdravá jarní bylinka. Podobné účinky však můžeme hledat i u řeřichy, pampeliškových listů nebo i sedmikrásek. Z “medvěda” se stal jen hit, na který všichni slyší a kupují a jí jej naprosto bez rozmyslu. Hlavně, že je to zdravé a “bio”. Ptejte se na farmářských trzích, odkud sazenice mají. Když půjdete na sběr, chovejte se ohleduplně. Jemně obírejte jen vrchní lístky – a to tak, že z jedné rostliny vezmete jen jeden či dva. Dávejte pozor, kam šlapete a nevyrývejte jej. Jezte jej jako doplněk stravy, nikoliv jako hlavní dubnovou ingredienci svého jídelníčku. V opačném případě bude “medvěd” brzy na seznamu ohrožených druhů…

Rozum i zdraví do hrsti

Medvědí česnek (Allium ursinum) získal své jméno díky tomu, že rostlinu prý údajně vyhledávají po zimním spánku medvědi, aby si jí pročistili střeva, žaludek a krev. Česnek medvědí je rostlina, která má víceméně podobné účinky jako tradiční česnek. Ale k tomu nám dává i něco navíc…

Česnek medvědí najdeme od konce března v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech. Nejčastěji roste na Moravě, v severovýchodních a jihozápadních Čechách. Jediné, na co si musíme dát pozor, je záměna s konvalinkou vonnou nebo ocúnem jesenním. Naštěstí lze rozdíl poznat velmi snadno po čichu – stačí jen jemně rozemnout mezi prsty a okamžitě ucítíte česnekové aroma. V době květu lze pochopitelně rozeznat ještě lépe – navíc i květy je možné v kuchyni využít. Používáme výhradně čerstvé listy, nejlépe mladé – tedy během března a dubna. Starší a usušené listy ztrácejí na účinnosti.

Ukrytá síla

V masitých listech medvědího česneku se ukrývá opravdové bohatství – nespočet vitamínů (především pak vitamín C), minerálních látek, antioxidanty, flavonoidy a pochopitelně i sirné sloučeniny a silice podobně jako v česneku setém. Nechybí ani sloučenina alliin s antibiotickým působením. Česnek medvědí působí močopudně a projímavě. Stará se o zdravý močový měchýř. Léčí záněty horních cest dýchacích, bronchitidu, angínu, nachlazení, infekční průjmy, snižuje tlak, pečuje o zdravé srdce i krev a posiluje střevní flóru. Díky tomu také pečuje o zdravý a pevný imunitní systém. Je antimykotický, je tedy možné jej využít v léčbě proti plísním i mykózám. Ničí střevní parazity a pomáhá při meteorismu (nadměrném nadýmání). Působí i proti křečím. Jako jedna z mála bylin dokonce ničí zlatého stafylokoka. Je vhodné užívat jej při nadměrném stresu a nervovém vypětí. Uklidňuje. Léčí dnu i revmatické obtíže. Příznivě také působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách.

Zdraví v kuchyni

Z medvědího česneku je možné využít nať, květy i cibule. Listy jsou skvělé, pokud je jen nasekáme nadrobno a posypeme jimi čerstvý chléb s máslem. Využít je však můžeme i do pomazánek, salátů, na maso nebo do polévek. Je z něj výborné pesto nebo špenát. Většinou se přidává buď ke klasickému špenátu, nebo ke kopřivě – zde i zvyšuje její detoxikační schopnost.

Ochutnejte medvědí víno

Nakrájíme hrst čerstvých mladých listů, vložíme do hrnce a zalijeme čtvrt litrem bílého vína a krátce povaříme. Nápoj osladíme medem a každý druhý den vypijeme pár doušků.

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

);