Jarní bomba: Semínka, která vám zaručeně dobijí baterky

S končící zimou si čím dál tím více uvědomujeme, že je nutné dodat tělu cenné látky, které mu přes chladné měsíce chyběly. Pomůže nám k tomu čerstvá zelená zelenina, bylinky, ale také čerstvé klíčky nebo semínka. Pojďte některá ochutnat spolu s námi.

Mák

Obsahuje obrovské množství vápníku. Udává se dokonce, že se jej tohoto prvku ukrývá v máku až dvanáctkrát více než v kravském mléku. A lepší, i když ne dokonalá, je i jeho vstřebatelnost. Kromě toho zde však nechybí ani hořčík, mangan, měď, zinek či železo.

 

 

Makové mléko

100 g jemně mletého máku, 900 ml kvalitní vody

Mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Občas promícháme, aby se mák rozptýlil. Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2–3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí. Makové mléko následně přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lžičkou, abychom proces filtrace uspíšili, ale při dalším již jenom proléváme. Scezení opakujeme až pětkrát i vícekrát, chceme-li mít nápoj co nejvíc čistý. Je vhodné také přecedit nápoj přes pláténko, tak jej vyčistíme nejefektivněji.

 

 

Sezamová semena

Báječně chutnají snad v každém pokrmu, do kterého je dáte. Saláty, omáčky, polévky, pomazánky… nikde neurazí. Ukrývá se v nich velmi mnoho vápníku, ale i hořčíku, draslíku, zinku, fosforu či železa. Rovněž jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, mají v sobě fytosteroly, nasycené mastné kyseliny a vlákninu. Sezam umí napomoci urychlení látkové výměny, pomáhá při zácpě a dokáže si poradit s neurózami, vystresovaným tělem a nervozitou.

 

 

Dýňová semena

Jejich nespornou předností je obrovské množství vitamínu E a zinku. Právě díky těmto dvěma složkám jsou přímo požehnáním pro zdravé vlasy, kůži i nehty. Také je v nich mnoho vitamínů A, B a D a stopových prvků (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo).

 

 

Pražená dýňová semínka

1 lžička rostlinného oleje, 2 lžičky soli, 2 hrnky dýňových semen, 1,2 l vody

Příprava: Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Uvedeme osolenou vodu do varu a vhodíme do ní dýňová semínka, která jsme důkladně očistili. Semínka vaříme 10 minut. Pak je vyndáme z vody a pečlivě osušíme, v utěrce nebo v papírovém ubrousku. Semínka smícháme s olejem nebo s máslem a rozložíme na papír na pečení. Takto připravená semínka dáme na 30 až 40 minut do trouby a po každých 10 minutách je promícháme. Pečeme je, dokud nejsou dozlatova. Před podáváním je musíme nechat vychladnout a uzavřít do sáčku.

 

Slunečnicová semínka

Stejně jako semena z dýně, jsou i ta slunečnicová vhodná pro zdravé vlasy, nehty a kůži. Nechybí zde ani bohatý komplex vitamínů skupiny B a z minerálů hořčík, železo, fosfor, zinek, vápník a selen. Koktejl těchto látek funguje jako elixír mládí, protože působí proti volným radikálům a zpomaluje proces stárnutí. Semínka jsou vhodným doplňkem při léčbě ekzémů, kožních onemocnění i kardiovaskulárních chorob.

 

Kefírový chléb se slunečnicovými semínky

350 ml kefíru, 1,5 hrsti slunečnicových semínek, 2 lžičky soli, 100 g špaldové mouky, 150 g hladké mouky, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 50 ml vody, 2 lžíce oleje, 1,5 lžičky sušeného droždí, 1 lžička třtinového cukru, 150 g žitné chlebové mouky, 1 lžíce octa, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžíce slunečnicových semen na ozdobu.

Do domácí pekárny dáme kefír, vodu, olej, ocet, sůl, kmín, bramborovou kaši, mouky, droždí a cukr. Pekárnu zapneme na program klasik, menší velikost, kůrku střední a pekárna pracuje za nás. Po prvním zvukovém signálu přidáme 1,5 hrsti slunečnicových semínek a necháme těsto dodělat. Po posledním hlazení těsta jej pomocí stěrky roztáhneme rovnoměrně po nádobě, potřeme vlažnou vodou a posypeme slunečnicovými semínky. Když je upečeno, vyjmeme nádobu a necháme asi 10 až 15 minut chladnout. Pak chléb vyklopíme a necháme na mřížce zcela vychladnout.

 

Semínka vojtěšky

V obchodech ji můžete sehnat pod názvem alfaalfa. Je bohatá na vitamíny (A, B, C i D a vitamín K) a minerální látky (vápník, hořčík, křemík, draslík, sodík, fosfor a železo). Vojtěška podporuje v krvi vstřebání a zpracování cukrů a reguluje hladinu cukru. Je vhodná při detoxikaci, protože umí tělo očistit od odpadních látek. Působí zásaditě, tedy proti překyselení organismu. V neposlední řadě zmírňuje bolesti kloubů (při artróze, artritidě i dně).

 

Omáčka alfaalfa

400 ml zeleninového vývaru, 50 g naklíčené vojtěšky, cibule, bazalka, petrželová nať, pažitka, 2 polévkové lžíce oleje, mletá paprika, pepř, sůl

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, 1/4 svazku pažitky opláchneme a nadrobno nasekáme. 1/4 svazku petrželky a bazalky opláchneme, osušíme a nakrájíme na proužky. Omyjeme a osušíme klíčky vojtěšky. Zahřejeme olej a cibuli, bylinky a klíčky na něm podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Zahustíme základem pro světlé omáčky a dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Podáváme k pečenému masu.

 

Lněné semínko

Ocení jej zejména ženy těsně před porodem. Díky dokonalým pročišťujícím účinkům umí len vyprázdnit tělo a tím následně usnadnit porod. Lněné semínko má projímavé účinky. Vděčí za to nejen nerozpustné vláknině, která podporuje peristaltiku střev, ale také slizům – tedy rozpustné vláknině – ta snižuje kyselost žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování. Působí jako antioxidant a má protiplísňové, antivirové, baktericidní a protirakovinné účinky.

Vyzkoušejte:

Lžičku lněných semínek zalijeme asi půl litrem horké vody a necháme 15 minut vyluhovat.  Konzumujeme vodu z odvaru i lněná semínka, která důkladně rozkoušeme. Odvar se dá konzumovat teplý, může se ochutit medem či konzumovat až po vychladnutí.

 

Chia

Ač jsou tato semena známa už tisíce let, u nás se jedná víceméně o novinku – na trhu se začala objevovat teprve v nedávné době. Jde o semena o něco větší než mák. Obsahují 10krát více omega-3 mastných kyselin, než je v lososovi, 13krát více vlákniny než v celozrnném pečivu, 5krát více vápníku než v mléku, 24krát více hořčíku než v banánu. Ukrývají i spoustu vitamínů a minerálních látek – vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor. Jsou také obrovským antioxidantem.

 

Chia kaše

3 lžíce semínek chia, sklenice vody nebo mléka

Semínka dáme do tekutiny. Zamícháme a necháme několik minut odstát. Poté znovu zamícháme a přidáme kousek čerstvého ovoce, rozinky, lžíci mandlí a med.

 

 

Konopné semeno

Obsahuje veškeré esenciální aminokyseliny a je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, navíc ve správném poměru k omega-6 mastným kyselinám. Semínka mají spoustu vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, C, D a E) i minerálních látek. Jsou vhodná například do pečiva či do zeleninových salátů.

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *