Zimní “grilovačka” s tofu


I přestože nám za okny sem tam padají sněhové vločky a venkovní teplota má střídavou tendenci držet se pár stupňů pod i nad nulou, dopřát si grilovaných pokrmů, tolik oblíbených v letních měsících, můžeme i tak. Nepřilnavá grilovací pánev (vyhneme se tak jakémukoliv použití tuku) se jistě najde v každé domácnosti, stejně jako bloček kvalitního bílého či uzeného tofu (geneticky neupravené bez škodlivých aditiv). Pokud tomu tak není a stále jste ještě nepřišli na chuť tomuto sójovému produktu, nechte se k jeho ochutnání zlákat prostřednictvím těchto jednoduchých receptů.

Grilované česnekové špízy z uzeného tofu

Omytý bloček uzeného tofu nakrájíme na větší kostky, které střídavě napichujeme se slabými plátky oloupaných stroužků česneku na špejli či grilovací jehly. Takto připravené špízy grilujeme rovnoměrně na rozpálené nepřilnavé pánvi, poté je posypeme kurkumou, celým kmínem, lahůdkovou červenou paprikou a lehce zakápneme extra panenským olivovým olejem. V koření je ze všech stran obalíme a podáváme např. k vařeným či pečeným bramborům nebo pyré. Skvěle chutnají také s čerstvým domácím celozrnným (kváskovým) pečivem a hrubozrnnou hořčicí (doporučuji značku Zwergenwiese, běžně dostupná v DM drogeriích), ale i jemnou jasmínovou rýží s přidaným rajčatovým dipem (přezrálá, omytá a na malé kousky rozkrájená rajčata lokální produkce pečeme s polovičním množstvím stejným způsobem zpracované bílé cibule v malém pekáčku popř. keramické, skleněné ohnivzdorné formě za občasného promíchání po dobu cca 30 min. do zhoustnutí, dip kořeníme těsně před servírováním čerstvě mletým černým, nebo ještě lépe zeleným pepřem).

Grilované tofu – zelo

Na nepřilnavé rozpálené grilovací pánvi grilujeme z obou stran dokřupava v jejím středu umístěné 1 balení bílého tofu (bez aditiv, slité z nálevu a omyté). Do jeho okolí rozvrstvíme po stranách pánve obsah 1 sáčku kysaného bílého zelí (bez škodlivých příměsí, např. značka Efko) včetně nálevu, které ponecháme při grilování tofu za občasného promíchání změknout. Následně celý obsah pánve posypeme kurkumou, celým kmínem, bílým pepřem, lahůdkovou červenou paprikou se směsí sušené petržele a medvědího česneku. Před servírováním zelí promícháme, tofu nakrájíme na šikmé silnější plátky a vše servírujeme s jakoukoliv námi oblíbenou přílohou. Nezdráhejte se vyzkoušet kombinaci s celozrnnými těstovinami, tolik oblíbenými u malých dětí, kterým naopak většinou kysané zelí moc nechutná. Tímto jídlem je můžeme k jeho konzumaci nenásilně motivovat. Rovněž milovníci tradičního českého vepřo – knedlo – zelí se mohou tímto pokrmem pokusit o počátek zdraví prospěšné změny ve svém jídelníčku (houskové knedlíky vymění za bramborové či brambory).

Rýže natural s barevnou paprikovou směsí a grilovaným bílým tofu

Propláchnuté množství rýže vaříme ve dvojnásobném objemu po dobu 15 minut, poté necháme pod pokličkou cca 5 minut „dojít“ (vstřebat tekutinu, přebytečnou slijeme a uchováme pro pozdější využití). Rýžový vývar je mj. výborným terapeutickým prostředkem při střevních potížích (průjmech) i vysoce hodnotným nutričním roztokem při nechutenství, nauzee, zvracení a řadě dalších zdravotních obtížích týkajících se onemocnění zažívacího traktu.
Na nepřilnavé rozpálené grilovací pánvi grilujeme z obou stran do vytvoření křupavé zlatavé kůrky na slabé plátky (lze i malé kostičky) nakrájené omyté bílé tofu, které následně zasypeme bílým pepřem a sladkou červenou paprikou. V koření jej rovnoměrně obalíme a stejně jako rýži držíme do podávání celkového pokrmu v teple.
Na nepřilnavé rozpálené pánvi restujeme i na slabé proužky různé druhy paprik (červené, zelené apod.) společně s jednou velkou cibulí nakrájenou stejným způsobem. Okořeníme černým pepřem, kari, zázvorem, celým kmínem, pikantní červenou paprikou a zlehka je promícháme.
Pokrm servírujeme v podobě kopečku horké rýže pokryté paprikovou směsí s přiloženými plátky tofu (v případě kostiček jej navršíme na papriky).

Poznámka autorky: Nedílnou součástí všech uvedených pokrmů je velký „kopec“ (obloha, salát) nakrájené pestré čerstvé zeleniny dle aktuální sezónní nabídky!

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *