Dejte si potraviny, které pomohou zhubnout a očistí naše tělo


V první půli ledna se snažíme dodržovat ještě předsevzetí, pokud jsme si tedy nějaké dali. Pokud se však týkalo zdravějšího stravování a úpravy jídelníčku, měli bychom se jej držet po celý rok. A měli bychom se snažit, aby nešlo jen o krátkodobý cíl, ale dlouhodobou (nejlépe celoživotní) záležitost. Na začátek je však dobré udělat alespoň malý řez a naučit se do svého jídelníčku zařazovat jídla, která nám dodají spoustu blahodárných látek a naše tělo udrží i  čisté a zdravé. 

Pohanka, červená čočka nebo třeba cizrna. Možná na první pohled naprosto obyčejné suroviny. Ovšem skrývají v sobě možná víc, než bychom od nich čekali. Podívejme se na tyto stále ještě ne zcela tradiční suroviny zblízka a nabídněme jim stálé místo v naší kuchyni.

Jáhly

Jde vlastně o vyloupaná semena prosa setého (Panicum miliaceum), spadající do čeledi lipnicovitých (Poaceae). Proso je bylina, která dorůstá výšky 20-400 centimetrů. Rostlina patří mezi jedny z vůbec nejstarších plodin na naší planetě. Svůj původ má ve východní Asii, Číně, Indii a jihovýchodní části Ruska. I k nám se dostalo poměrně brzy. A podíváme-li se zpětně do nejstarších kuchařek, receptů z prosa či jáhel tu najdeme skutečně požehnaně. Šlo totiž vždy o levnou plodinu s širokým záběrem využití. Připravovalo se z nich mnoho jídel. Tradiční jsou jáhlové kaše či nákypy nebo dezerty.

Zdravotní účinky

Jáhly mají obrovskou nutriční hodnotu. Jejich největší výhodou je snadná stravitelnost a také fakt, že jsou bezlepkové. Tedy vhodné pro osoby trpící citlivostí či alergií na lepek. Na 100 g obsahují cca 70 g sacharidů, 11 g bílkovin a pouhé 4 g tuku. Nechybí obrovský podíl nenasycených mastných kyselin (zhruba 80 %), včetně tolik potřebné kyseliny linolové. Z vitamínů jsou pak hojně zastoupeny vitamíny A i B. Z minerálních látek nechybí draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, železo či zinek. Jsou bohaté na vlákninu, které obsahují zhruba 8 g na 100 g. Co se kalorií týče, obsahují jáhly 1514 kJ na 100 g.

Ochutnejte:

Jáhly naslano

500 g jáhel, 500 g kuřecího masa, zeleninový vývar, 1 lžička worchesterové omáčky, 150 ml smetany, balení kysaného zelí, 2 cibule, 3 lžíce kvalitní sójové omáčky, 1 pórek, několik kuliček celého pepře, sůl, bazalka

Jednu cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji společně s pokrájeným pórkem. Po zesklovatění přidáme na kostky pokrájené kuřecí maso. Jakmile je maso zatažené, přidáme worchester, sójovou omáčku, bazalku, sůl, pepř a dusíme cca 15 minut. Na kostičky nakrájenou druhou cibuli osmahneme na oleji. Zelí pokrájíme na drobnější kousky. Po zesklovatění cibulky přidáme kysané zelí. Chvilku smažíme a pak cca 20 minut dusíme. Podle chuti přidáme pár zrnek celého pepře. Jáhly přelijeme horkou vodou. Poté lehce povaříme ve vývaru. Do zapékací misky na dno poklademe ½ zelí, na to ½ jáhel, na to masovou směs, na to zbytek jáhel a nahoru zbytek zelí. Přelijeme cca 1 hrnkem vývaru a na závěr smetanou. Misku zakryjeme pokličkou a necháme 30-45 minut v troubě péct na 200 °C.

Pohanka

Další z bezlepkových potravin, která je vhodná víceméně pro každého. Zejména by si na ní měli pochutnávat děti a těhotné či kojící ženy. Pohanka totiž příznivě ovlivňuje vývoj plodu a růst dětí. Botanicky jde o jednoletou bylinu z čeledi rdesnovitých. Dorůstá výšky až půl metru. Původem pochází z Číny a svoje jména si vysloužila podle pohanských nájezdníku. Postupně se pak rozšířila i do Japonska, Severní Ameriky i Evropy. Na našem území se pěstovala už ve 12. století. A stejně jako jáhly, i pohanka si v jídelníčku našich předků získala své pevné místo. Zemědělci ji pěstují jako krmivo pro hospodářská zvířata či jako zelené hnojení. Lodyha pohanky se v průběhu růstu a zrání barví dočervena. Plody pohanky jsou ostře hranaté nažky.

Zdravotní účinky

Z nati byliny se získává rutin, což je složka vhodná a potřebná pro žíly i cévy. Respektive – zvyšuje jejich pružnost. A pomáhá i léčit křečové žíly. Nespornou výhodou této plodiny je rozhodně to, že má vyváženou skladbu aminokyselin. Má jich celkem 18! Díky tomu se umí postarat například o to, že viry oparů, které mají někteří jedinci v sobě, jen tak nepropuknou. Pohanka je totiž uspává. Rovněž obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, vlákninu a také látku cholin, která dokáže regenerovat jaterní buňky. Z vitamínů jsou bohatě zastoupeny vitamíny B1, B2, niacin, C a E. Z minerálních látek je pak bohatá na měď, zinek, selen, mangan… atd. Pohanka léčí vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol či aterosklerózu, kde působí i preventivně. Bylina umí zastavit praskání žilek v oku a je i důležitou součástí léčebného jídelníčku při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech či dlouhé a bolestivé menstruaci.

Ochutnejte:

Pohanková sekaná

3 šálky uvařené pohanky, 2 šálky krup, 2 lžíce lněných semínek, ½ šálku teplé vody, 2 pokrájené cibule, 5 lžic mouky, 5 lžic grahamové mouky, 5 stroužků promačkaného česneku, ½ lžíce soli, 1 lžíce majoránky, 2 lžíce oleje

Lněné semínko namočíme do studené vody tak, aby bylo ponořené, a necháme 15 minut stát. Poté rozmícháme s ostatními surovinami. Hmotu rozetřeme na vymaštěném a vysypaném plechu (či vyloženém pečicím papírem) na plát vysoký cca 2 centimetry. Pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut.

Červená čočka

Pokud patříte mezi jedince, kteří se luštěninám vyhýbají z důvodu nadýmavosti, pak vás potěšíme. Červené čočky můžete sníst, kolik chcete, a problém vám to rozhodně nepřinese. Ač jde o lehce exotický název, vězte, že jde vlastně o obyčejnou hnědou čočku, jak ji známe, pouze je zbavena své nadýmavé slupky. Tím se z ní rázem stává blahodárná potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně chybět neměla. Její nespornou výhodou je to, že se před vařením nemusí namáčet. Nevýhodou pak to, že se poměrně rychle rozvaří. Je tedy nutné ohlídat čas, po který ji necháme v horké vodě. S rozvařením pak postupně změní barvu na žlutou. V kuchyni se dá každopádně využívat stejně jako čočka hnědá. Výborné jsou z ní pomazánky, čočka na kyselo či salát. Je vhodná také například k zahušťování gulášů či omáček. Zde je však přímo žádoucí nechat ji rozvařit.

Zdravotní účinky

Červená čočka je vhodná už pro nejmenší děti. Není nadýmavá a přitom dodá tělu všechny potřebné látky. Je bohatým zdrojem vitamínu B6 a minerálů, jako je železo, zinek, fosfor nebo selen. Nechybí ani vláknina, která pečuje o zdravá střeva. Díky vysokému obsahu vlákniny se pak škroby do těla uvolňují postupně a tím také umožňují rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. Tím se stala vhodnou potravinou zejména pro diabetiky či hubnoucí jedince.

Ochutnejte:

Indická polévka

1 litr zeleninového vývaru, 150 g červené čočky, 1 brambora, 4 lžíce olivového oleje, 100 g červené cibule, 50 g rajčatového protlaku, 1 chilli paprička, 100 g řapíkatého celeru, 50 g mrkve, 1 lžíce kari koření, 2 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujonu bez glutamátu nebo hustý zeleninový vývar, 50 g zázvoru, sůl

Cibuli očistíme, nasekáme nahrubo a na rozehřátém oleji ji necháme zesklovatět. Přidáme česnek, nastrouhaný zázvor, koření a krátce restujeme. Do základu polévky přidáme protlak, krátce osmahneme a zalijeme vodou a nebo vývarem. Osolíme a ochutíme bujonem. Zeleninu očistíme. Řapíkatý celer a brambory nakrájíme na kostky a mrkev na kolečka. Zeleninu vložíme do základu a vaříme, dokud není brambora měkká. Nakonec vsypeme červenou čočku, krátce povaříme, odstavíme z plotny a pod pokličkou necháme dojít, dokud čočka nezměkne. Indickou polévku z červené čočky můžeme zdobit čerstvým nasekaným koriandrem.

Bulgur

Pod tajemným názvem nehledejte nic cizokrajného. Jde vlastně o pšenici. Respektive – jde o částečně naklíčenou, usušenou a nahrubo nalámanou celozrnnou pšenici. Pokud se tepelně zpracuje, je bulgur lehce stravitelný, dodává sílu i vitalitu a nenadýmá. Je vhodný jak pro malé strávníky, tak i dospělé s předepsanou léčebnou dietou. Má vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje velké množství vitamínu A, dále pak vyšší množství hořčíku, fosforu i železa. Nechybí ani vláknina.

Zdravotní účinky

Bulgur umí zlepšit funkci metabolismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje činnost střev, pečuje o pevné nervy a nenadýmá. Jeho nespornou předností je také skutečně minimální obsah tuku, díky čemuž se řadí mezi potraviny vhodné při odtučňovacích kúrách.

Ochutnejte:

Bulgurito s tofu

100 g bulguru, kostka uzeného tofu, červená paprika, žlutá paprika, menší cuketa, 2 větší rajčata, kukuřice

Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme, chvíli povaříme na mírném ohni a necháme pomalu pod pokličkou dojít. Uzené tofu pokrájíme na menší kostky a orestujeme na pánvi, kam postupně přidáme pokrájenou cuketu a papriky. Přidáme bulgur i se zbytkem vody a necháme za občasného míchání zvolna vydusit. Před koncem přidáme ještě kukuřici (mraženou nebo konzervovanou) a nakrájená rajčata. Okořeníme bazalkou a čerstvě namletým pepřem.

Cizrna

Skvěle chutnající luštěnina, která si znovu získává oblibu českých strávníků. Možná ji budete znát pod názvy římský hrách či cizrna beraní. Jde o jednoletou teplomilnou luštěninu. Patří mezi absolutně nejvhodnější luštěniny, co se našeho jídelníčku týče. Jíst ji mohou jak děti, tak i těhotné či kojící ženy. Těmto skupinám je dokonce přímo doporučována, a to pro svoje výživové vlastnosti. V kuchyni je možné využít jak bobulky cizrny, tak i mouku z ní vyrobenou. Skvěle z ní chutnají pomazánky, slané kaše, hodí se jako příloha k masu či zeleninovým salátům. Vynikající je v polévce. Cizrna chutná po oříšcích, mouku z ní je proto vhodné používat i do sladkých jídel, jako jsou placky, lívance či palačinky. Tento druh luštěniny má tu výhodu, že žaludek zaplní na dlouhou dobu a navíc do těla dodá spoustu cenných látek.

Zdravotní účinky

Cizrna obsahuje spoustu bílkovin, také nenasycené mastné kyseliny i sacharidy. Z vitamínů jsou to vitamíny B2 a B6 a také větší množství kyseliny pangamové – tedy vitamínu B15. Z minerálů je pak nejvíce bohatá na vápník a železo. Toho má dokonce 3x víc než maso. Hodí se tedy zejména pro osoby trpící chudokrevností. Cizrna je plná antioxidantů a je také pochopitelně bezlepková. Díky tomu, že zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve, se hodí pro všechny, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Díky vysokému obsahu B-vitamínů by ji pak do jídelníčku měli zařadit všichni s nervovými problémy či vystresovaní jedinci.

Ochutnejte:

Hummus

500 gramů cizrny, 150 gramů tahini, šťáva z jednoho citrónu, 1 velká lžička soli, 2 lžičky jedlé sody

Cizrnu namočíme na noc do vody. Druhý den vodu slijeme, cizrnu pořádně propláchneme čistou vodou a vaříme s jedlou sodou na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny (jedlá soda urychlí změknutí). Můžeme vařit také v tlakovém hrnci, zde cizrně postačí znatelně menší doba varu. Vychladlou cizrnu rozmixujeme a postupně přidáváme ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do ní pak vmícháme tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujeme. Poté přidáme citronovou šťávu a sůl. Znovu rozmixujeme.

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

);