Skutečně si ginkgo umí poradit se studenými končetinami i špatnou pamětí?

Ginkgo biloba patří mezi nejstarší stromy na planetě Zemi. Prokazatelně. Je naprosto jedinečný a v Asii dokonce považovaný za posvátný strom. Na Zemi se vyskytoval už společně s dinosaury před 200 miliony let. Už to samo o sobě napovídá, že se jinan vyznačuje mimořádnou odolností vůči klimatickým změnám. A také přírodním živlům, včetně ohně.

Léčitelství

Jinan se používá jako léčivka už odpradávna. Jen tradiční čínská medicína jej využívá více než pět tisíc let. Dokonce jsou tyto stromy vysazovány u klášterů jako posvátné. U nás se o jeho účincích hovoří čím dál častěji zejména poslední roky. Dalo by se ale říci, že za tu dobu už vcelku zdomácněl. Vyrábějí se z něj nejrůznější potravní doplňky, které blahodárně působí na naše tělo. Využít však můžeme i léčivých schopností přímo samotné rostliny, aniž bychom museli otvírat peněženku. Léčivé jsou především listy jinanu. V nich je obsaženo opravdu velké množství flavonoidů (celkem asi 60 látek z této skupiny), terpenů organických kyselin i dalších látek, které dodnes ještě nebyly plně prozkoumány. Základním úkolem extraktu z listů je rozšiřování kapilár v periferním cévním řečišti. Tím se zlepší průtok krve, což má pak za následek prokrvení končetin i mozku. Znamená to, že nám už nebude věčně „zima na nohy“.

A navíc se budeme daleko lépe učit či soustředit na práci. Zapomnětlivost postupně vymizí a navíc se objeví opravdu efektní myšlení. Zanedbatelné nejsou ani antioxidační účinky jinanu. Ničí volné radikály, které způsobují předčasné opotřebení a stárnutí buněk. Extrakt z listů jinanu obsahuje látky zvané ginkgolides. Ty se nevyskytují v žádné jiné rostlině. V našem těle potlačují alergické reakce a léčí autoimunitní onemocnění. Také působí pozitivně na poruchy sluchu, zraku a na senilitu. Ginkgo také odstraňuje pocity netečnosti a únavy, zlepšují paměť a dodávají člověku pocit větší pohody. Ničí deprese a přináší dobrou náladu. Dokonce byly prozkoumány jeho účinky na osteoporózu a vyhodnoceny jako pozitivní. Jako nejúčinnější forma využití listů tohoto stromu se ukázaly koncentrované přípravky, ať již ve formě prášku, tekutých extraktů nebo gemmoterapeutik.

Plody

Jinan dvoulaločný se může dožít až 1000 let. Plodit začíná ve věku 35 let. Ovšem pozor – syrové plody lze požívat jen v nepatrném množství. Lepší variantou je ochutnat plody vařené. Nejspíš vám ale nebudou chutnat, protože dužnina poněkud zapáchá. Ovšem ve východní Asii jsou semena považována za pochoutku. Plody mají měkkou olejovitou strukturu s dužnatým nažloutlým osemením se sladkou příchutí, a jsou kulaté, zhruba velikosti třešně. Velmi dobré jsou pečené, chutnají jako něco mezi bramborem a jedlým kaštanem a dají se jíst ve velkém množství. Vařené plody se často přidávají do polévek, kaší či omáček. Jsou bohaté na niacin, škrob a bílkoviny. Jsou nízkotučné. Při vaření je lépe nechat semena ve skořápkách, které jsou tenké a je snadné loupat je při jídle. Syrové plody ginkgo jsou ale trpké a obsahují substanci (zvanou 4′-methoxypyridoxine), která ničí vitamín B6 v těle. Tato negativní vlastnost je ale kompletně odstraněna tepelnou úpravou. Plody dále obsahují glyceridy a steroly. Je také prokázáno, že v malých dávkách rostlinné steroly snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Sběr

Jinan často bývá pěstován v parcích, kde jej může vidět. Do měst se hodí ideálně, protože je odolný vůči znečistěnému prostředí. Pěstovat si jej však můžete i sami na vlastní zahradě. Listy jinanu se sbírají od jara do léta. Ideálně za slunného počasí a okolo 14. hodiny. Případně pak můžeme sbírat i zralé plody.

Nežádoucí účinky

Jestli budete užívat ginkgo bilobu z lékárny, určitě dodržujte dávkování vepsané do příbalového letáku. Při předávkování touto bylinou hrozí bolesti hlavy i žaludku, špatné zažívání, průjem či zvracení. Toto se může stát však jen v případech, že to s užíváním jinanu opravdu přeženete.

Upozornění

Veškerým produktům, které obsahují účinné látky ginkgo biloby, by se měly vyhnout děti mladší 12 let a těhotné ženy. Nejsou pro ně vhodné. Už se sice objevily studie, které tvrdí, že žádné nebezpečí nehrozí. Přesto odborníci stále důrazně doporučují, abychom jinan nepřeceňovali. Přeci jen ještě všechny látky nejsou dokonale prozkoumané… Ze stejného důvodu se jej nedoporučuje podávat lidem, kteří užívají léky na ředění krve.

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

);