Třísloviny eliminují pocení a pečují o zdravé cévy


Víme o nich dobře všichni, jsou snad nejznámější obsahovou látkou, kterou zná i každý laik. Jde o látky v rostlinné říši hojně rozšířené. Tříslovinám se říká rovněž taniny.

Jejich název je odvozen od kyseliny tříslové, která je jednou z nejdéle známých tříslovin. Získává se z dubové kůry. Třísloviny srážejí bílkoviny a odjakživa byly využívány k činění – vydělávání kůží na usně.

Účinek tříslovin

Rostliny produkují třísloviny jako obranné látky proti patogenům, býložravcům a nepříznivým přírodním podmínkám. Chemicky mají třísloviny společnou příslušnost k polyfenolům. Při styku s bílkovinami ústní dutiny vytvářejí třísloviny dobře známou trpkou chuť.

Působení chemických látek

Nejvíce jsou třísloviny obsaženy v bobulovinách, ale i dalších druzích ovoce. Bohatě zastoupeny nechybí v kakaových či kávových bobech a vlašských ořeších. A pochopitelně i v bylinách, jako je šalvěj, yzop či tymián. Jsou obsaženy i v zeleném (nefermentovaném) čaji. Skrývají se však i v luštěninách. Vzhledem k faktu, že tato skupina látek je z chemického hlediska velmi různorodá, jsou různé i fyziologické a zdravotní účinky. Některé druhy tříslovin mají antioxidační schopnosti a fungují jako lapače volných radikálů.

Tedy zjednodušeně řečeno – působí na lidské tělo protizánětlivě a antialergicky. Mají i prokazatelně pozitivní účinky proti kornatění tepen. Vzhledem k tomu, že jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky, tak v trávicím ústrojí mohou mít účinky detoxikační. Rovněž si poradí se střevními parazity, bakteriemi i viry. V žaludku i střevech brzdí zánětlivé procesy a podporují tvorbu žaludečních šťáv. Co se dalších účinků na lidský organismus týče, ovlivňují také krevní oběh, působí proti nadměrnému pocení a poradí si s průjmy. Umí zastavovat krvácení.

Předávkování látkou

V případě, že to s tříslovinami přeženeme, mohou se projevit zhoršenou využitelností bílkovin či některých minerálních látek. Týká se to zejména taninů z luštěnin. Avšak tento problém není zase tak častý.

Ořešák královský (Juglane regia)

Nádherný mohutný strom, který je hoden obdivu. Jeho listy se pro léčebné účely sbírají v červnu. Zelené ořechové listí má charakteristickou vůni danou malým obsahem silice. Droga má adstringentní (svíravé, stahující) vlastnosti. Používá se vnitřně při průjmech, zevně pak ke koupelím při hnisavých procesech a kožních onemocněních.

Vilín virginský (Hamamelie virginia)

Jde o vysoký strom či keř, může dosáhnout výšky až sedm metrů. Třísloviny se ukrývají zejména v listech, které sbíráme v létě. Řidčeji se využívá také kůra. Droga má adstringentní (svíravé, stahující) a hemostatické (zastavující krvácení) účinky. Používá se ve formě nálevů, extraktů, mastí a čípků – nejčastěji k léčbě hemoroidů.

Dub (Quercus)

Existuje zhruba 500 druhů tohoto statného stromu. Pro získání droga (kůry) je však ideální zejména dub letní (Quarcus robur) a dub zimní (Quarcus petraea). K farmaceutickým účelům se však sbírá výhradně mladá dubová kůra. Ve starších kůrách se totiž třísloviny polymerizují na neúčinné flobafany. Kůra se získává na jaře a suší se. Používá se jako adstringens. Vnitřně pomáhá proti žaludečním a střevním katarům a průjmům. Zevně pak pomáhá v koupelích proti omrzlinám, popáleninám, hemeroidům a pocení nohou.

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *