Vanilka jako silné antidepresivum i afrodiziakum


Její omamná vůně pohltí každého. Tajemství tkví zejména v tom, že dokáže stimulovat mozek k tomu, aby produkoval větší množství hormonu štěstí. Pak mu ještě pomůže uvolnit jej do celého těla. Díky tomu se řadí mezí přírodní povzbuzovače. S vanilkou vám zkrátka bude dobře.

Vanilka pravá (Vanilla planifoli) původně pochází z Mexika a botanicky je řazena mezi orchideje. Po světě je známo více než 100 druhů, všechny rostou v tropech. Vanilka pravá je ceněna zejména pro své plody, které obsahují vanilin. Známe je pod pojmem vanilkové lusky. Do Evropy se vanilka dostala díky jistému španělskému cestovateli. A zdomácněla. Využíváme ji zejména do sladkých jídel a nápojů. Své nedobytné místo má však i v oblasti parfumářství.

Léčivé účinky

V dřívějších dobách se vanilka využívala jako lék na vysokou horečku i afrodiziakum. Pro indiány byla dokonce kvůli tomu posvátnou rostlinou. Společně s kakaem z ní vyráběli nápoje lásky. Aroma vanilky totiž vzrušuje podobně jako neviditelné feromony. A právě ve spojení s pravým kakaem je efekt ještě silnější. Dnes vanilku známe jako přírodní pomůcku, která posílí chuť k jídlu, zažene špatnou náladu a ničí stres. Může dokonce fungovat i jako podpůrná léčba depresivních stavů. V lidovém léčitelství se stále užívá jako „startér“ organismu. Je vhodná i pro nemocné srdce, zároveň i jako prevence potíží s ním.

Koření v kuchyni

Vanilka je ideální dochucovadlo nejen cukroví, pečiva, zmrzliny a čokolády, ale i sladkých omáček, dipů, nápojů nealkoholických i alkoholických. Teď v zimních dnech je vanilka ideální do horkých nápojů. Zahřeje, dodá optimismus i dobrou náladu a zachutná. Ovšem pozor – při tepelné úpravě přidáváme vanilku vždy až nakonec. Jinak degradujeme její vynikající chuť.

Druhy vanilky

Madagarská – tvoří až 50 % celosvětové produkce vanilky. Vyniká zejména hutnou hřejivou vůní.

Tahitská – často se objevuje v české kuchyni. Chuť i vůni má lehce po švestkách. Je sladká a svěží.

Ugandská – je opravdu silná. Je až příliš kořenitá, chutná lehce po čokoládě.

Indická – silná chuť i aroma, možná v ní rozpoznáte chuť rozinek či čokolády.

Připravte si domácí vanilkový extrakt

Základní surovinou jsou vanilkové lusky. Kupujte však kvalitní, ideálně v prověřeném obchodě se zdravou výživou nebo biopotravinami. Vanilka se pak podélně rozřeže nebo poseká na malé kousky a zalije alkoholem. Základní obecně používaný poměr je cca 100 g na litr alkoholu. Takto zpracované vanilkové lusky se 6 měsíců louhují. Poté je potřeba lusky vyjmout a extrakt přefiltrovat přes jemné plátýnko nebo kávový filtr. Takto vyrobený vanilkový extrakt vám vydrží několik let. Je však nutné uchovávat ho v suchu, temnu a chladu. Ovšem vyškrábané vanilkové lusky nevyhazujte. Vložte je do sklenice spolu se sypkým nebo kostkovým cukrem a dobře uzavřete. Vyrobíte si tak domácí vanilkový cukr.

Věděli jste, že…?

Rostlina kvete pouhých 24 hodin. Pokud během tohoto jediného dne nejsou květy opyleny, tak odpadnou a plody nevytvoří. To je i důvod, proč se vanilka řadí mezi jedno z nejdražších koření na světě.

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *