Silný přírodní lék na zimu z kuchyně

S českou kuchyní je velice úzce spjatá. Známe ji jakou součást mnoha receptů. Umíte si bez ní představit například takový guláš? Cibule ovšem není jen základ mnoha jídel, ale také léčivka, kterou je možno považovat za jedno z přírodních antibiotik.

Chutná, štípe, pálí a chrání nás před nemocemi z nachlazení

Cibule (Allium cepa)

Stejně jako například česnek obsahuje i cibule účinnou látku alicin. Právě ta má silné antibiotické působení. Kromě toho je zásobárnou cenných látek. Má v sobě spoustu vitamínů (zejména vitamíny skupiny B, C a E) a minerální látky (například železo, zinek, síra, hořčík, vápník, draslík, fosfor, měď a jód).

Léčivka z východu

Její domovinou bývala kdysi dávno západní Asie. Odtud se pak rozšířila do zbytku světa a získala si patřičnou oblibu. Zatímco před dávnými dobami rostla spíše planě, dnes je už přestěhovaná do zahrad a pěstuje se cíleně pro léčivé bulvy. Cibule skvěle pomáhá při nemocech z nachlazení – na nemoci dýchacího ústrojí, zlepšuje vykašlávání, ničí bakterie a viry, urychluje rýmu a léčí zánětlivá onemocnění.

Je vhodná na bolavý žaludek a střeva, která posiluje. Zvyšuje chuť k jídlu a stimuluje produkci žaludečních šťáv i žluče. Cibule navíc posiluje obranyschopnost našeho těla. Posiluje žaludek i střeva, kde navíc napomáhá udržovat zdravou mikroflóru. Zároveň s tím podporuje chuť k jídlu a reguluje zažívání. A to zejména tím, že stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv.

Cibule patří mezi přírodní antibiotika

Široké spektrum využití

Vhodná je také při léčbě vysokého krevního tlaku, který snižuje. Je tak rozhodně dobrým pomocníkem při tomto zdravotním problému. Dokonce mnozí odborníci mají za to, že při lehce zvýšeném krevním tlaku by mohla být dobrou a účinnou náhradou chemických léčiv. V neposlední řadě pak cibule snižuje cholesterol i hladinu krevního cukru. Hojí hemeroidy, brání vzniku křečových žil, pomáhá při nedostatečném prokrvování končetin, podporuje činnost srdce a posiluje cévní systém.

Cibule také dobře působí na ledviny a močové cesty. Mimo to je pak považována za jedno z přírodních afrodiziak. Zlepšuje totiž prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido. Vědci také zkoumají vliv cibule na rakovinné buňky. Ukazuje se, že by mohla být dobrou prevencí zejména rakoviny prostaty, žaludku a tlustého střeva.

Zevní použití

Jistě každý dobře zná radu našich babiček – po bodnutí hmyzem ihned rozkrojit cibuli a polovinu přiložit na postižené místo. To ochladí, zklidní a zároveň díky obsaženým látkám zamezí případnému otoku. Nebo jej minimálně alespoň zmírní. Současně s tím omezíme i nepříjemné svědění a zarudnutí. Ovšem nejen po hmyzím bodnutí je cibule vhodným přírodním lékem. Díky svým antibiotickým účinkům se skvěle uplatní i při léčbě kožních nemocí, jako jsou bradavice nebo plíseň či drobné ekzémy.

Dejte si zdravý cibulový koláč

Přísady:

Těsto: 200 g hladké pšeničné mouky,  100 g pšeničné celozrnné nebo grahamové mouky, 150 g špaldové mouky, 50 g žitné mouky, 250 g vlažného mléka, 20 g čerstvých kvasnic, špetka soli, lžička cukru, 150 ml rozpuštěného másla

Náplň: 2 červené cibule, 5 bílých cibulí, 2 lžíce oleje, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 100 g kvalitní šunky od kosti, 100 g nastrouhaného sýra, tymián, špetka pepře

Příprava: Před tím, než se pustíme do práce, musíme nechat vzejít kvásek. A to tak, že do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme čerstvé kvasnice. Dáme na teplé místo nebo do teplé vody a necháme vzejít. Mezitím si pak ve větší míse smícháme všechny druhy mouky se špetkou soli a přidáme vykynutý kvásek a máslo. Důkladně propracujeme. Až se těsto přestane lepit, je hotovo. Povrch zaprášíme hladkou moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme kynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme rukama a necháme znovu kynout. Tím těsto získá žádoucí nadýchanost. Nakonec z těsta vyválíme tenkou placku na slaný koláč.

Než těsto docela vykyne, připravíme si náplň. Cibuli nasekáme a na pánvi na oleji orestujeme dozlatova. Šunku nakrájíme na kostičky a přisypeme k cibuli. Přidáme trochu cukru, a jakmile začne karamelizovat, přidáme rajčatový protlak. Poté ještě chvíli restujeme. Směsí naplníme koláč, přidáme tymián i trošku pepře, posypeme sýrem a zapečeme. Cibulový koláč pečeme na 250 stupňů po dobu 15-20 minut.

Foto: Pixabay

 

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *