Zázvor na zahřátí i pro zdraví

Podzim je v plném proudu a s ním i období ochlazení a různých onemocnění. Příroda nám naštěstí nadělila přírodní skvost – zázvor, který náš organismus dokonale prohřeje a ochrání před prochladnutím. Zázvor má v přírodní medicíně svoje nezastupitelné místo, je mimořádně účinným prostředkem při léčbě řady zdravotních potíží a právem je považován za všelék.

Zázvor je krásnou dekorativní rostlinou

*  Zázvor má protizánětlivé vlastnosti a je silným přírodním analgetikem, dokáže snížit bolest a zánět. Éterické oleje obsažené v zázvoru aktivizují imunitní systém, podporují pocení, snižují horečku, čistí dýchací cesty a zahánějí bakteriální a virové infekce – rýmu, angínu, chřipku a zánět průdušek. Specifická chuť zázvoru působí jako zázračný preventivní prostředek proti nachlazení.

* Lidé se špatným krevním oběhem pociťují účinky chladu, zvláště na rukou a nohou. Zázvor podporuje krevní oběh a je super lékem na chladné ruce a nohy.

* Lahodný zázvorový čaj pomáhá proti bolesti hlavy a poskytuje úlevu od migrény.

* Zázvor se dlouhodobě používá jako přírodní prostředek proti pálení žáhy.

* Zázvor zlepšuje krevní oběh, podporuje činnost srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a tím ulevuje srdci.

* Zázvor má příznivé účinky na trávicí trakt a pomáhá při střevní chřipce. Poslední výzkumy potvrzují, že zázvor pozitivně působí i při rakovině tlustého střeva.

* Zázvorový čaj podporuje činnost jater, pomáhá odbourávat škodlivé látky a působí jako detoxikační prostředek.

* Čaj z čerstvého zázvoru napomáhá pravidelnému vyprazdňování a působí proti zácpě.

* K prostředkům, které zvyšují chuť k jídlu a odstraňují nechutenství, patří zázvorový čaj.

* Zázvor je osvědčeným prostředkem proti kloubnímu revmatismu, snižuje bolest a otékání kloubů a při pravidelné konzumaci zlepšuje pohyblivost.

* Zázvor a hubnutí k sobě neodmyslitelně patří, protože zázvor zlepšuje látkovou výměnu a podporuje správné trávení.

Kandovaný zázvor je vynikající pochutinou

Zázvor můžeme používat čerstvý, sušený nebo kandovaný

Ze zázvoru nás nejvíce zahřeje čaj, který připravíme takto: asi 1,5 cm kořene (oddenku) zázvoru nahrubo nastrouháme nebo jemné pokrájíme, zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, přecedíme a dochutíme medem a citrónovou šťávou.

* Do čaje můžeme přidat skořici, která znásobí prohřívací účinky závoru.

* Aromatický hřebíček zázvorový čaj nejen zajímavě „ovoní“, ale má i výrazné antibakteriální vlastnosti a posiluje imunitní systém.

* Pro lepší náladu přidejte do čaje 2-3 zrníčka kardamomu. Bylo prokázáno, že toto nenápadné koření zvyšuje produkci serotoninu, tzv. hormonu štěstí a pozitivní vliv na naši náladu.

Foto: Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *