Recepty na super zelená pesta

KORIANDROVO-ŠPENÁTOVÉ PESTO

Koriandr:

·         Koriandr je známý tím, že napomáhá zbavovat tělo od těžkých kovů. Chemické sloučeniny v koriandru se váží na toxické kovy a uvolňují je z tkání.
·         Také je bohatý na esenciální oleje, antioxidanty, vitamíny a vlákninu.
·         Je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vitamínu K.

Špenát:

·         Špenát obsahuje pěkné množství železa. Je ale potřeba špenát kombinovat s trochou čerstvé šťávy z citrusových plodů, jelikož vitamín C napomáhá vstřebatelnosti.
·         Obsahuje také spoustu hořčíku, který udržuje zdravou stavbu kostí a pomáhá ve funkci svalů. Hořčík je důležitý zejména pro ty, kteří trpí syndromem neklidných nohou nebo svalovou únavou.
·         Obsahuje také velké množství vápníku, který podporuje zdravé kosti a zuby.
·         Z vitamínů obsahuje A, C, E a K.
·         Špenát má mírný projímavý účinek, který ocení zejména ti, jež trpí zácpou.

SLOŽENÍ:

·         1 šálek koriandru
·         2 šálky špenátu
·         ½ šálku kešu
·         1 střední avokádo
·         1 lžíce olivového oleje
·         ½ lžičky soli
·         ½ lžičky mletého pepře
·         1 stroužek rozetřeného česneku

PŘÍPRAVA:

·         Otrhejte lístky koriandru (stonky vyhoďte) a dejte do mixéru.
·         Přidejte hrubě natrhaný špenát.
·         Přidejte kešu, avokádo a ostatní přísady a mixujte, dokud se ze směsi nestane pasta.
·         Skladujte v lednici po dobu 2-3 dnů.

MEDUŇKOVO-BAZALKOVÉ PESTO

Meduňka:

·         Meduňka má známé relaxační vlastnosti, díky kterým zklidňuje pocuchané nervy a zlepšuje trávení.
·         Přitahuje včely a motýly.
·         Obsahuje vitamín C a thiamin (vitamin B).
·         Má vysoký obsah flavonoidů, které mají antioxidační účinek.
·         U žen s amenorrheou může stimulovat menstruaci a je obzvláště prospěšná ženám při menopauze.
·         Podporuje detoxikaci tím, že stimuluje játra a žlučník.
·         Může působit jako přírodní repelent proti komárům. Je třeba jen rozdrtit lístky meduňky v prstech a potírat jimi kůži.

Bazalka:

·         Bazalka podporuje zdravý trávicí trakt a má protizánětlivé účinky.

SLOŽENÍ:

·         2 šálky meduňkových listů
·         2 šálky bazalky
·         ½ šálku kešu
·         2 lžíce lahůdkového droždí
·         3 lžíce citrónové šťávy
·         2 lžíce vody
·         2 stroužky česneku
·         ¼ lžičky soli
·         ¼ šálku olivového oleje

PŘÍPRAVA:

·         Vložte všechny suroviny kromě olivového oleje do mixéru a promixujte.
·         V průběhu mixování přidejte olivový olej a vmixujte ho do směsi.

TIPY NA SKLADOVÁNÍ:

·         Pesto můžete skladovat v lednici po dobu 5-7 dní a zmrazeno může být až po dobu 3-4 měsíců.
·         Při uchovávání je také možné zalít povrch pesta trochou oleje. Prodlouží se tak doba trvanlivosti.
·         Je možné pesto zamrazit v tvořítkách na led. Následně jednotlivé kostky skladovat v mrazáku a odebírat pouze množství, které potřebujeme.

HRÁŠKOVO-RUKOLOVÉ PESTO

SLOŽENÍ:

·         1 a ¼ šálku sladkého hrášku
·         2 šálky rukoly
·         1 lžička mletého kmínu
·         ¼ lžičky soli
·         ¼ lžičky mletého pepře

PŘÍPRAVA:

·         Vše dobře rozmixovat.
·         Je možné si uschovat trochu hrášku a vmíchat ho potom do hladkého pesta.

BAZALKOVÉ PESTO

SLOŽENÍ:

·         2 šálky čerstvých lístků bazalky
·         3 lžíce piniových či vlašských ořechů (možno použít i slunečnicová semínka)
·         3 stroužky česneku
·         2 lžíce citrónové šťávy
·         3-4 lžíce lahůdkového droždí
·         ¼ lžičky soli
·         2-3 lžíce olivového oleje
·         3-6 lžíce vody

PŘÍPRAVA:

·         Vložíme do mixéru všechny suroviny kromě oleje a vody, mixujeme.
·         Přilejeme olej a dle hustoty můžeme trochu rozředit i vodou.

PESTO Z ŘEDKVIČKOVÉ NATĚ

SLOŽENÍ:

·         2 plné hrsti ředkvičkové natě
·         1 lžíce citrónové šťávy
·         1 stroužek česneku
·         30 g kešu
·         30 g parmazánu anebo ovčího sýru (na jemno nastrouhaného)
·         2 lžíce olivového oleje
·         sůl a pepř dle chuti

PŘÍPRAVA:

·         Postup je stejný jako v předchozích receptech, jen strouhaný sýr nemixujeme, ale s olejem vmícháme do hotové směsi.

PESTO Z MLADÝCH KOPŘIV

SLOŽENÍ:

·         4 šálky mladých kopřiv
·         ½ šálku konopných semínek loupaných
·         2 paličky pečeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
·         1 na jemno nastrouhaný tempeh
·         ¼ šálku olivového oleje
·         3 lžíce citrónové šťávy
·         sůl dle chuti

PŘÍPRAVA:

·         Kopřivy spaříme horkou vodou a necháme chvíli odstát.
·         Přidáme semínka, česnek a citronovou šťávu a mixujeme.
·         Na závěr přidáme olej a strouhaný tempeh a vmícháme do směsi.

PESTO Z MRKVOVÉ NATĚ

SLOŽENÍ:

·         4 šálky lístků z mrkvové natě (bez stonků)
·         ½ šálku slunečnicového semínka
·         ¼ šálku kvalitních nesolených a nepražených arašídů
·         2 malé stroužky česneku
·         šťáva z poloviny citrónu
·         sůl podle chuti
·         ¼ šálku kvalitního oleje

PŘÍPRAVA:

·         Vše kromě oleje vložíme do mixéru a mixujeme.
·         Na závěr přilijeme olej a znovu krátce mixujeme.

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

SLOŽENÍ:

·         4 šálky medvědího česneku
·         1 šálek kešu ořechů
·         1 šálek nastrouhaného parmazánu
·         ¼ šálku olivového oleje
·         sůl dle chuti

PŘÍPRAVA:

·         Medvědí česnek rozmixujeme spolu s kešu oříšky a olejem.
·         Přidáme na jemno strouhaný sýr a sůl dle chuti.

PAMPELIŠKOVÉ PESTO

SLOŽENÍ:

·         4 šálky pampeliškových listů
·         1 rozetřený stroužek česneku
·         ½ šálku vlašských ořechů
·         ½ šálku parmazánu (příp. jiného sýra)
·         ¼ šálku olivového oleje

PŘÍPRAVA:

·         Všechny suroviny kromě oleje vložíme do mixéru a mixujeme.
·         Postupně přidáváme olej a vmixujeme do požadované konzistence.

Foto: Pexels, Pixabay

Další zajímavé články...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *